"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP’er: hoe wordt je het en wat komt er bij kijken?

Het aantal zelfstandige ondernemers zonder personeel, oftewel zzp’ers, in Nederland groeit snel. Elk jaar beginnen tussen de 100.000 en 150.000 Nederlanders hun eigen bedrijf, en maar liefst 95% begint als zzp’er. Waarom kiezen zoveel mensen voor het zzp-schap? Omdat het leuk is! Als zzp’er ben je je eigen baas en geniet je van veel vrijheid. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Overweeg je om zelf zzp’er te worden en heb je hulp nodig? Lees verder voor meer informatie!

Hoe wordt je nu eigenlijk ZZP’er?

Je moet altijd een plan maken. Je hoeft geen uitgebreid plan te schrijven, maar schrijf gewoon op wat er moet gebeuren en wat je nodig hebt. Ondernemen kan leuk zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee, omdat je zonder opdrachten geen inkomen hebt. Bedenk wat je sterke en zwakke punten zijn en maak een lijst van benodigdheden. Ben je een stratenmaker? Dan heb je gereedschap, een werkbus en een regenpak voor dames nodig voor als het buiten regent. Je wilt als ZZP’er alles in huis hebben om je werkzaamheden uit te voeren. Denk dus ook na over over je financiële behoeften. Onderzoek of er vraag is naar jouw producten of diensten en wat concurrenten in rekening brengen. Kijk welke verzekeringen je nodig hebt en hoe je je boekhouding gaat bijhouden. De formele start is eenvoudig: ga naar de Kamer van Koophandel, schrijf je in als eenmanszaak en krijg een BTW-nummer van de Belastingdienst. Maar dan begint het echte werk, dus maak een ondernemingsplan, regel verzekeringen, plan je boekhouding, bepaal je tarieven en meld je je aan bij de KVK.

Wat komt er bij kijken?

Als zzp’er kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Je moet actief op zoek naar opdrachten, wat het beste kan via je eigen netwerk en mond-tot-mondreclame. Ook kan je aan acquisitie doen om meer klanten te krijgen. Het is belangrijk om goede overeenkomsten met je opdrachtgevers te hebben, zodat alles duidelijk is. Wat betreft belastingen moet je inkomstenbelasting betalen, maar dit wordt niet automatisch ingehouden zoals in loondienst. Je moet dit zelf regelen en ongeveer 30% van je winst reserveren voor belastingen. Denk ook aan je pensioen, want dat bouw je niet automatisch op als zzp’er. Je moet zelf een plan maken of advies vragen. En met de AVG-wetgeving moet je als zzp’er voldoen aan privacyregels, waaronder het recht op inzage van persoonlijke gegevens door betrokkenen. Het zzp-schap biedt vrijheid, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Laat je dus indien nodig adviseren door een accountant. Zij weten ook goed hoe je bepaalde investeringen moet maken om belasting te besparen, of het nu gaat om nieuwe gereedschap of een ilse jacobsen regenjas en werklaarzen.

Tips

Als ZZP’er moet je echt goed voorbereid zijn op de uitdagingen van het ondernemerschap. Gebruik bronnen zoals de ZZP Kennisbank om je goed in te lezen voordat je start. Je zou ook eerst parttime kunnen beginnen naast je huidige baan. Op die manier heb je een stabiel inkomen, maar ook de kans om je onderneming rustig op te bouwen. Je kunt ook niet altijd alles alleen, en soms heb je hulp nodig van een recruitmentsysteem om freelancers te vinden die je uit kunnen helpen. Heb altijd een financiële buffer en pas je uitgaven aan op het wisselende inkomen dat je als ZZP’er kunt verwachten. Plan genoeg tijd in voor je administratie, het werven van klanten en het onderhouden van klantrelaties, maar let op dat je niet te veel werkt. Probeer een balans te houden tussen werk en privé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *