"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

IG: bouw aantrekkelijk voor werknemers in andere sectoren

Zo’n 166.000 werkenden in Nederland zouden wel een overstap naar de bouw willen maken.

Dat meldt Intelligence Group op basis van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, dat jaarlijks onder 16.000 personen wordt afgenomen.

Bouw steeds minder aantrekkelijk onder jongeren
Volgens IG zag in 2016 nog 3,5% van de jongeren onder de 25 jaar het werken in de bouw als een aantrekkelijk alternatief. Op dit moment is dat nog maar 2,1%. De aantrekkelijkheid van de bouw als alternatieve sector onder jongeren is daarmee met 40% gedaald.

Ook in de groep tot 35 jaar is de populariteit gedaald (index: 93) alsmede in de groep tussen de 45-55 jaar (index: 68). Alleen in de groep 35-45 jaar is de populariteit gestegen (index: 150), maar dit is onvoldoende om het totaal te compenseren. Vooral onder praktisch en middelbaar opgeleide mannen is de bouw aantrekkelijk.

Uit welke sectoren wil men overstappen naar de bouw?
Ruim 6 procent van de werknemers in de metaalindustrie/metalektro en 5% van werknemers in de groothandel zou de overstap naar de bouw willen maken. In totaal zou dat over 48.500 personen gaan. Daarmee zou een groot deel van de schaarste in de bouw kunnen worden opgelost.

Kanttekening: het personeelstekort wordt hiermee verplaatst naar andere sectoren.

Bron: IG, 31 juli 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.