"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

73 procent jonge mannen wil geen vrouw als baas

73 procent van de mannen onder de dertig jaar heeft liever geen vrouwelijke baas.

Bij mannen van alle leeftijdsgroepen geeft gemiddeld 60 procent aan liever voor een man te werken. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Pay for People onder meer dan duizend Nederlanders. Ook werkt driekwart van de jonge mannen het liefst samen met alleen maar andere mannen.

“Het is opvallend dat vooral jonge mannen liever niet werken voor een vrouw. Je zou verwachten dat jongeren tegenwoordig geëmancipeerder zijn”, zegt Dennis Luyten, algemeen directeur van Pay for People. “Een diverse werkvloer kan intimiderend zijn voor sommigen, maar is vaak juist zeer productief en creatief.”

Ook vrouwen geven voorkeur aan mannen
Opmerkelijk genoeg is een man als baas ook favoriet bij vrouwen. Meer dan de helft (54,3 procent) verkiest een baas boven een bazin. Bij vrouwen tussen de 30 en de 39 ligt dat aantal nog wat hoger. 59 procent van hen geeft de voorkeur aan werken voor een man. Als vrouwen de keus hebben, werkt 55 procent van hen zelfs het liefst met alleen maar mannen. Luyten: “Vaak zie je dat vrouwen elkaar sneller als concurrenten zien dan mannen en daarom liever niet met geslachtsgenoten werken. Een andere verklaring is dat vrouwen veel meer parttime werken, wat betekent dat mannen vaker aanwezig zijn.”

Loon belangrijker dan secundaire arbeidsvoorwaarden
Uit het onderzoek blijkt ook dat op het zakelijke vlak de wensen tussen mannen en vrouwen niet zo veel van elkaar verschillen. Zo vindt driekwart van de mannen loon belangrijker dan secundaire arbeidsvoorwaarden, ten opzichte van 67,8 procent van de vrouwen. “Verlofdagen, reiskostenvergoedingen of een betaalde opleiding van de zaak: we zien dat mensen secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker vinden, maar vooralsnog geeft de hoogte van het loon toch nog steeds de doorslag”, aldus Luyten.

Leaseauto legt het af tegen loonsverhoging
Ook een leaseauto is van ondergeschikt belang vergeleken met de hoogte van het loon. Als mannen moeten kiezen tussen een (duurdere) leaseauto of een loonsverhoging, gaat 94,3 procent voor een loonsverhoging. Bij vrouwen ligt dat percentage nog net iets hoger. Maar liefst 96,8 procent van hen ziet meer heil in een loonsverhoging. Luyten: “Voor veel mensen is een auto een statussymbool. Je zou dus verwachten dat hier veel waarde aan wordt gehecht, maar als er gekozen moet worden tussen een loonsverhoging of een auto dan legt de bolide het toch af.”

Bron: Pay for People persbericht, 9 juli 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.