"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Onjuiste beeldvorming kansen MBO-ICT’ers op de arbeidsmarkt

Het onderzoek van IG en Arbeidsmarktkansen.nl naar de kansen voor MBO-ICT’ers is volgens mensen uit de praktijk ongenuanceerd en schept een verkeerd beeld.

Guido Vervelde van Linden-IT is meer dan 30 jaar actief in de ICT-sector en herkent zich niet in de uitkomsten.

Welke trend schetsen IG en Arbeidsmarktkansen.nl?
Tot de twintig MBO-opleidingen met de slechtste vooruitzichten behoren maar liefst vier ICT gerelateerde studies. Dat komt omdat die functies op MBO-niveau in hoog tempo verdwijnen door de toepassing van cloud-services, kunstmatige intelligentie en standaardpakketten voor de ontwikkeling van websites en apps, aldus Ben Rogmans van Arbeidsmarktkansen.nl. Samen met Intelligence Group onderzocht die website de kansen van MBO’ers op de arbeidsmarkt. Daarbij heeft men vraag (vacatures) en aanbod (werkzoekenden, actieve en latente werkzoekenden) per opleiding, regio en ervaringsniveau met elkaar vergeleken.

Weerlegging van onderzoek
Guido Vervelde van Linden-IT is meer dan 30 jaar actief in de ICT-sector. Hij weerlegt de conclusies van het onderzoek: “De toepassing van diensten zoals cloud-services zal inderdaad sterk toenemen. Dat is echter niet slecht maar juist goed voor de baankansen.” Volgens Vervelde moet ook bij deze nieuwe diensten gebruik worden gemaakt van MBO-ICT’ers. “Alhoewel de IT-omgevingen steeds geavanceerder worden betekent dat niet dat er geen vraag meer is naar MBO’ers. Sterker nog: zij zijn van belang om die nieuwe omgevingen te beheren.” Jeroen Koomen van Regio College Zaandam: ‘Wij leidden niet op tot werkloosheid. Nee, wij prepareren studenten voor een vak dat zich continu ontwikkelt. Ik ben de afgelopen weken meermaals gebeld door ouders die zich naar aanleiding van het onderzoek zorgen maken over de baankansen van hun kinderen, terwijl daar geen reden voor is.”

Eén van de kritieken in het onderzoek: MBO ICT’ers krijgen zelden een baan waarin ze wat aan hun opgedane studiekennis hebben. “Maar het is helemaal niet vreemd dat een pas afgestudeerde systeembeheerder eerst op een helpdesk komt te werken,” aldus Frank Maas van ROC Flevoland. “Je bewijst jezelf gaandeweg en het is logisch dat je niet direct de verantwoordelijkheid over alle servers krijgt.”

Studenten direct aan het werk na hun studie
Over Adem Demirel (26), die een MBO-studie netwerkbeheer volgde, was zijn stage bedrijf Albemarle dusdanig tevreden dat ze hem na zijn stage in dienst wilden nemen. Demirel dankte voor de eer. Hij wilde verder studeren aan het HBO. Veel vrienden uit zijn MBO-tijd komen wel degelijk aan werk, aldus Demirel. “Ze konden vaak meteen aan de slag als systeembeheerder. Bij een detacheerder bijvoorbeeld, of bij de Hogeschool van Amsterdam of de gemeente.” Demirel onderstreept dat velen op de helpdesk beginnen. “Maar daarna groeien ze in de meeste gevallen door tot netwerkbeheerder, systeembeheerder of applicatieontwikkelaar. Dingen dus waar ze voor opgeleid zijn.”

Onderzoek is niet genuanceerd
Frank Maas zegt vooral het gebrek aan nuance in het onderzoek van arbeidsmarktkansen.nl en Intelligence Group te betreuren. “Op de site van de SBB, de brancheorganisatie voor stage bedrijven, kun je zien dat de baankansen voor ICT’ers afgezien van niveau twee helemaal niet slecht zijn. Het onderscheid tussen de kansen voor niveau twee en niveau drie en vier wordt niet gemaakt. Dat is niet terecht. Ook de SER heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de baankansen goed zijn. Toonaangevend onderzoek onderschrijft onze bevindingen dus ook.”

Dit komt overeen met de conclusie uit de onlangs gepubliceerde factsheet arbeidsmarkt ICT van het UWV: het lukt sommige ICT’ers om op een hoger niveau te werken dan dat van de opleiding die ze genoten hebben.

Het onderzoek geeft aan dat het voor professionals van groot belang is om up-to-date te blijven. “De ICT is sterk markt gedreven. Veranderingen aan de vraagzijde gaan razendsnel, waardoor snel (bijscholen) van werkenden essentieel is. Van ICT’ers wordt verwacht dat ze hun kennis continu – o.a. middels certificaten – up-to-date houden (leven lang leren).

Dit in acht nemend betreuren wij het ten zeerste dat de berichtgeving rondom baankansen voor MBO-ICT’ers veelal negatief gekleurd is,” aldus Linden-IT. “Onlangs is ook de NOS de mist in gegaan en werden bevindingen uit het onderzoek van arbeidsmarktkansen.nl en Intelligence Group klakkeloos overgenomen.”

Volop baankansen voor MBO ICT’ers
Voor het komende jaar is Linden-IT op zoek naar 200 ICT’ers. “Wij schatten MBO-ICT studenten wél op waarde. Al onze professionals worden persoonlijk begeleid en krijgen verdere scholingsmogelijkheden op maat,” aldus Guido Vervelde.

Bron: Linden-IT persbericht, 13 juni 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.