"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Yacht leidt recruiters zelf op met Recruitment Academy

Yacht start de Yacht Recruitment Academy. De opleiding gaat mensen met en zonder recruitment-ervaring klaarstomen voor het vak.

De markt is ‘booming’, maar talent is schaars. Veel opdrachtgevers van Yacht zitten verlegen om professionals in IT, Finance en Engineering. Door het grote netwerk van Yacht, weten veel opdrachtgevers en professionals elkaar uiteindelijk nog te vinden. Maar naast schaarste in professionals, is er ook schaarste ontstaan in recruitment-talent. Recruiters die nodig zijn om de juiste professionals te vinden voor al die openstaande vacatures.

Begin april start de eerste lichting van tien man met de Yacht Recruitment Academy. Zij konden zich aanmelden tot 5 maart en zijn geselecteerd uit een groep van 56 geïnteresseerden. Britt van Capelleveen, recruitment development adviseur bij Yacht, legt uit: “Uiteraard keken we bij de selectie naar relevante ervaring in het vak, maar ook mensen zonder enige recruitment-kennis zijn door onze strenge selectie gekomen. Zij gaan de komende drie maanden de fijne kneepjes van het vak leren. Tijdens het opleidingstraject ga je meteen binnen Yacht aan de slag als recruiter, krijg je een bijbehorend salaris en werk je mee in de praktijk.”

Psychologen zijn vaak toprecruiters
Zelfs voor Yacht, een organisatie die weet dat diploma’s en ervaring alleen geen garantie geven voor succes, was werven zonder te kijken naar relevante werkervaring even ‘nieuw’. Van Capelleveen: “We vertellen het vaak aan onze opdrachtgevers: staar je niet blind op een diploma, maar richt je op iemands vaardigheden. Maakt iemand zich bijvoorbeeld snel kennis eigen, is iemand veranderingsbereid en sensitief voor een bepaald type bedrijfscultuur? Toch was het ook voor onszelf wel een beetje spannend om vooral op iemands vaardigheden te vertrouwen. Ter controle deden we zelf eerst nog even een onderzoekje onder onze eigen toprecruiters. We gingen na wat zij goed deden en namen dat mee in de selectie. Uit die steekproef kwam naar voren dat onze toprecruiters bovengemiddeld nieuwsgierig en verbindend zijn: zij staan voor de netwerkgedachte. Maar wat echt opviel, was dat veel van onze toprecruiters naast hun werk nog een eigen bedrijfje hebben en vaak een achtergrond hebben als psycholoog of econoom. Niet bepaald een achtergrond die je gelijk associeert met het vak van recruiter, maar voor ons wel een interessant inzichten om mee te nemen in de selectie van onze studenten.”

Dit najaar nieuwe klas
De Yacht Recruitment Academy is een volledige opleiding van drie maanden die bestaat uit diverse trainingsdagen, verzorgd door interne en externe trainers. Studenten leren alles wat zij willen weten over sourcing, het binden & boeien van kandidaten, selectiegesprekken en HR-gesprekken. Daarnaast doorlopen zij een gecertificeerd online recruitmentprogramma van Social Talent en krijgen ze toegang tot alle faciliteiten die nodig zijn om een toprecruiter te worden. Van Capelleveen: “De voorjaarsklas is inmiddels gevuld maar na de zomer gaan we weer selecteren voor een volgende klas. De selectiedag bestaat uit twee onderdelen: je doet vooraf een online capaciteitentest (HBO niveau) en gedurende de dag zelf maak je kennis met Yacht, met elkaar en met het vak recruitment. Als je eenmaal bent gestart, ontdek je snel genoeg waar jouw voorkeur binnen het vakgebied naar uitgaat. Ben jij een W&S consultant, een sourcing specialist of neig je meer naar corporate Recruiter of recruitment consultant? Hetzelfde geldt voor je specialiteit; wil je aan de slag als recruiter in Engineering, IT, HRM, Supply Chain Management, Finance, Sociaal Domein of iets anders? Na de eerste maand kiezen we in overleg de plek die het beste bij je past.”

Bron: Yacht, 14 maart 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.