"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

UWV verwacht lichte daling banen bij overheid

Tussen 2017 en 2020 verwacht UWV opnieuw een daling van het aantal banen bij de overheid.

Het gaat om een lichte daling van 8.000 banen van overheidsmedewerkers.

Zie Factsheet arbeidsmarkt overheid

Ter vergelijking: tussen 2010 en 2015 kromp het personeelsbestand bij de overheid met 50.000 personen. Met name bij gemeenten, provincies en bij defensie nam het aantal medewerkers sterk af. In 2016 bleef het aantal banen bij de overheid stabiel.

UWV, grafiek uit factsheet arbeidsmarkt overheid, 18 april 2017
De krimp bij de overheid is onder andere het gevolg van een nauwere samenwerking tussen gemeenten. Daarnaast verdwijnt een deel van de administratieve taken door automatisering en digitalisering. Een derde van het overheidspersoneel heeft op dit moment een economisch-administratieve functie (denk aan secretaresses of receptionisten). In dit soort beroepen worden de kansen om een baan te vinden of te behouden steeds kleiner.

Er zijn ook beroepen bij de overheid met relatief goede kansen op een baan. Zo is er grote vraag naar financieel specialisten en hoogopgeleide ICT’ers. Daarnaast zijn er kansen voor onder andere technisch personeel grond-, weg- en waterbouw (gww), brandweerlieden en adviseurs bodemonderzoek en –sanering.

Bron: UWV, 18 april 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.