"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nederland in Europese top 3 van minimumloon

Het minimumloon in Nederland is een van de hoogste in de Europese Unie.

Dat blijkt uit cijfers van statistisch bureau Eurostat.

Een Nederlandse werknemer van 23 jaar en ouder verdient in 2017 minimaal € 1551,60 per maand. Daarmee moet Nederland van de Europese lidstaten alleen Ierland (€ 1563) en Luxemburg (€ 1999) voor zich dulden.

eurostat-minimum loon

Stijgingen en dalingen
In Nederland steeg het minimumloon tussen 2008 en 2017 met 16%. Dat is in lijn met de meeste andere EU-landen, waar het minimumloon ook steeg. Relatieve stijgingen en dalingen verschillen sterk tussen sommige landen. Zo is het minimumloon in Bulgarije en Roemenië  sinds 2008 verdubbeld,  terwijl Griekenland met een daling van 14% te maken kreeg tussen 2008 en 2014.

eurostat-minimum loon2

Verschillen in tijdseenheid minimumloon
Voor de vergelijking heeft Eurostat de uurlonen omgerekend naar maandlonen. Waar veel landen een wettelijk minimum maandloon kennen, hanteren andere landen alleen minimum uurloon. Ook het aantal uren in een volledige werkweek verschilt per land. Het Nederlandse wettelijk minimumloon is gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Bron: Eurostat, 15 februari 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.