"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Marianne Thyssen: ‘EU zet zich in voor verliezers globalisering’

Wat doet Europa voor mensen die hun baan verliezen als gevolgen van de globalisering?

Eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) vertelt erover in een interview met het FD.

In België, waar Caterpillar zijn vestiging sluit en veel mensen werkloos raken, gaat een speciale taskforce de lokale overheid helpen bij het creëren van nieuwe werkgelegenheid. Europese sociale fondsen dragen daar aan bij.

Oog voor onderkant arbeidsmarkt
De EU stimuleert lidstaten ook om de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te scholen in basiskennis zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Permanente scholing, vaardigheden op maat
Permanente scholing van werknemers staat eveneens op de agenda van de EU, aldus Thyssen. Mensen hoog opleiden is niet per definitie de oplossing voor de knelpunten op de arbeidsmarkt. “We zien in onderzoeken dat 40% van de werkgevers aangeeft dat zij vacatures hebben openstaan, omdat sollicitanten niet over de juiste vaardigheden beschikken. Een derde van de hoogopgeleide werknemers stelt dat ze overgekwalificeerd zijn voor het werk dat ze doen. Misschien is hetgeen ze leren niet relevant genoeg en zal er naar omscholing moeten worden gekeken.”

Bron: FD, 16 september 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.