"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Banen arbeidsbeperkten vooral dankzij detachering


Participatiewet » | Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten | Quotumwet


De meeste banen voor arbeidsbeperkten zijn gecreëerd met detachering. Dat biedt op de lange termijn niet genoeg garanties dat die banen blijven bestaan.

De bereidheid van werkgevers om kwetsbare mensen langdurig op te vangen is nog beperkt, concludeert Hans Spigt. Banen op basis van detachering kunnen immers snel worden beëindigd.

Spigt is door staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) benoemd als ambassadeur om 25.000 extra arbeidsplaatsen voor kwetsbare groepen te helpen realiseren bij de overheid en in het onderwijs. De overige 100.000 arbeidsplaatsen komen voor rekening van het bedrijfsleven. Deze afspraken staan in het kader van de Quotumwet.

‘Haal ontslagvergoeding voor arbeidsbeperkten uit de wet’
‘Gemeenten en overheden moeten veel bezuinigen, maar ook veel nieuwe mensen opvangen. Dat lukt het best met detachering. Die banen kunnen echter pas worden omgezet naar vaste banen als werkgevers minder opzien tegen de risico’s en de kosten bij ontslag. Een volgend kabinet zou de wet moeten aanpassen door de ontslagvergoeding voor deze medewerkers te laten vervallen. Dan wordt het aantrekkelijker om mensen langdurig in te lijven,’ zo redeneert Spigt in gesprek met het FD.

Bron: FD, 4 augustus 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.