"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Van Het Nieuwe Fatsoen naar Betaalme.nu

Het Nieuwe Fatsoen
Middelgrote flex leveranciers lijden nog altijd onder het juk van het grootbedrijf als het gaat om het betalen van de openstaande rekeningen. Al medio 2013 schreef ik over extreme betaaltermijnen die door grote ondernemingen worden opgelegd. Er wordt niet geschroomd om eenzijdig lopende afspraken te wijzigingen. Niet mee doen betekent exit als flex leverancier. Betaaltermijnen van 90, 120 en zelfs 150 dagen zijn de afgelopen jaren eenzijdig aan alle en dus ook aan flex leveranciers opgelegd. De afgelopen jaren hebben acties van bedrijven als Hema, KPN, Douwe Egberts en Albert Heijn kwaad bloed gezet bij alle mkb-bedrijven. Speciaal voor flex leveranciers is het oprekken van betaaltermijnen killing, omdat die het loon van hun externe medewerkers vaak voorfinancieren.

In 2013 werd op tijd betalen Het Nieuwe Fatsoen genoemd. Na een oproep aan grote bedrijven om zich aan Het Nieuwe Fatsoen te gaan houden, bleef het echter oorverdovend stil. Maar nu, we zijn 3 (!) jaar verder, begint er zich dan toch een kentering af te tekenen. Maar o, o, wat gaat het langzaam.

Betaalme.nu
Betaalme.nu is een initiatief vanuit het bedrijfsleven, gericht op het realiseren van makkelijkere toegang tot liquiditeit voor het MKB. Het doel is om ervoor te zorgen dat leveranciers uit het MKB sneller worden betaald, om zo kapitaal vrij te maken dat in openstaande facturen opgesloten zit.

Op 22 juni 2016 viel in het FD de volgende kop te lezen: Grote bedrijven beloven MKB sneller te betalen. Een nieuwe groep grote ondernemingen heeft zich aangesloten bij een initiatief om kleine leveranciers binnen 30 dagen te betalen. Onder andere Philips, USG People (!) en TomTom sluiten zich bij Betaalme.nu aan. Daarmee komt het totaal aantal grootbedrijven dat aan dit initiatief mee doet op 26. Voorwaar nog ver verwijderd van de ambitie van Betaalme.nu om meer dan 500 grootbedrijven aan te sluiten, maar het is een begin. Dit zijn de early adapters:Betaalme.nu - deelnemers

Helemaal filantropisch zijn deze grote jongens natuurlijk niet. Als tegenprestatie voor snelle betaling vragen ze het MKB om het administratieve proces rondom facturering slimmer in te richten. Concreet: u moet digitaal facturen versturen. Omdat er in de flex markt de laatste jaren legio digitale oplossingen zijn ontwikkeld, zal dat voor de meeste flex leveranciers niet echt een probleem zijn. Maar als u deze slag nog te maken hebt, dan weet u wat u te doen staat.

Naast digitalisering ziet Betaalme.nu nog een tweede voordeel voor MKB bedrijven en dus ook voor flex leveranciers. En wel in de ketenfinanciering (ook wel: supply chain finance). Volgens de Q&A op de website van Betaalme.nu is het mogelijk om de betaling van facturen goedkoop te financieren of korting op een versnelde betaling te bieden, mits facturen efficiënt worden ingediend en snel worden goedgekeurd. MKB leveranciers kunnen hun goedgekeurde facturen financieren op basis van de kredietwaardigheid van de grote afnemers, wat daardoor tegen een veel lager rentepercentage kan. Dat financieren kan via een traditionele bank, of via een andere financiële aanbieder die als tussenpartij optreedt. Hoe dit concreet uitwerkt voor de gemiddelde flex leverancier wordt niet helemaal duidelijk, maar het lijkt op een vorm van (goedkopere) factoring van vorderingen op snel betalende grootbedrijven. Daar zul je dan, als flex leverancier, dus wel met je eigen kredietverlener over moeten gaan onderhandelen. Kijk bank, deze klanten van mij zijn allemaal bij Betaalme.nu aangesloten, dus daar kun je een lagere rente voor rekenen. Best nog een discussie, maar wel te doen. Immers het risico voor de bank wordt kleiner, zodat hij dus kan zakken met zijn risico opslag.

Al met al is Betaalme.nu een goed initiatief. Het biedt mogelijkheden voor het MKB en ook voor flex leveranciers. Digitalisering van de factuurstroom en een scherp inkoopgesprek met de bank zijn wel te vervullen voorwaarden. Maar eerst en vooral is het nodig dat het aantal aangesloten bedrijven bij Betaalme.nu in rap tempo toe neemt. Ik zou beginnen om mijn grootbedrijf-klant er tijdens de eerstvolgende evaluatie van de dienstverlening maar eens naar te vragen: heeft jullie CEO het manifest van Betaalme.nu al ondertekend? En dan maar hopen op schaamrood op de kaken.

Ed van Viegen, MkbController

Ed van Viegen is verbonden aan Greyt en richt zich op bedrijven in de flexmarkt.