"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad: 95% ZZP’ers nog niet DBA proof

De gemiddelde ZZP’er die nu volgens de VAR werkt is niet DBA proof.

Dit blijkt uit een eerste scan van Randstad, twee maanden nadat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van kracht is. Randstad plaatst hierbij wel de kanttekening dat de echte uitwerking van de wet pas komend half jaar duidelijker wordt.

Niet DBA proof
De scan heeft als doel te toetsen of de ZZP’ers volgens de Wet DBA nog steeds voor een bedrijf werkzaam kunnen blijven. Uit de eerste resultaten blijkt dat 90% van de ZZP’ers die volgens de VAR werken voorlopig niet aan het werk konden blijven. Voorwaarden waar niet aan voldaan worden, zijn bijvoorbeeld een verkeerde opdrachtomschrijving of het feit dat de zzp’ers al te lang voor eenzelfde opdrachtgever werkt.

Minder ZZP’ers door DBA
Randstad ZZP programmadirecteur Arco Elsman denkt dat er minder ZZP’ers over zullen blijven dan vóór de Wet DBA. “De toetsingscriteria zijn strenger geworden en een deel zal daar niet aan kunnen voldoen. Ook heerst er nog een hoop onzekerheid waardoor bedrijven afwachtend zijn of de keuze maken om geen zzp’ers in te huren.”

Brond: Randstad, 4 juli 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.