"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Timing biedt levenlang leren voor flexwerkers

Uitzendbureau Timing investeert in onbeperkte scholing in nieuwe expertises en vaardigheden

Timing uitzendteam biedt 17.500 flexkrachten sinds kort de mogelijkheid om doorlopend cursussen te volgen en zich op vrijwillige basis permanent bij te scholen. Flexkrachten, die via Timing met name productiewerk doen, kunnen in totaal 90 trainingen volgen. Dit aantal wordt in de toekomst nog verder uitgebreid. Het uitzendbureau wil niet alleen de inzetbaarheid van medewerkers vergroten maar hen tegelijkertijd ook in staat stellen zich sneller aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt waar steeds meer productiewerk als gevolg van automatisering verdwijnt.

Permanente scholingsmogelijkheden zijn in Nederland in de regel voorbehouden aan vast perso-neel. Flexibele krachten draaien zelf op voor de kosten van trainingen en cursussen die zij willen volgen, wanneer die tenminste niet strikt noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun werkzaamhe-den. Het onbeperkt aanbieden van trainingsmogelijkheden aan flexkrachten, waar Timing uitzend-team voor kiest, is nieuw. Volgens commercieel directeur Paul Haarhuis biedt Timing flexkrachten op deze wijze de mogelijkheid om de ‘skills van de 21e eeuw’ te ontwikkelen. Daarmee maken ze meer kans om de robotisering van productiewerk te doorstaan zonder werkloos aan de kant te komen staan. “Vooral in het laagbetaalde segment is het banenlandschap sterk aan het veranderen. Werknemers moeten zich hiervan bewust zijn en leren hun eigen plan te trekken. Deze ontwikkeling willen wij niet alleen stimuleren, maar ook faciliteren.”

Zeer uiteenlopend trainingsaanbod
Het uitzendbureau heeft voor het leven lang leren een contract afgesloten met online opleider GoodHabitz die de trainingen aanbiedt. De keuze varieert van cursussen om communicatieve en creatieve vaardigheden te verbeteren tot managementtrainingen en cursussen excel en powerpoint.

Gedragsverandering kost tijd
Commercieel directeur Haarhuis denkt dat het niet meteen storm zal lopen. “Als 10 procent van onze medewerkers dit jaar een opleiding gaat volgen, dan vind ik dat veel. Het gaat om gedragsverandering, er moet een knop om. Ook flexkrachten moeten zich beseffen dat een leven lang leren noodzakelijk is om aan de slag te blijven en de robots te slim af te zijn. Veel flexkrachten zijn echte doeners en niet makkelijk in beweging te krijgen om een toekomstgerichte training te gaan volgen. Onze sector moet dit zien te doorbreken.”

Opleiding tot dronepiloot
Timing wil het aanbod aan opleidingen later dit voorjaar nog verder gaan uitbreiden met een eigen opleidingencentrum. Die gaat onder meer gespecialiseerde trainingen ontwikkelen voor functies die nu ontstaan juist als gevolg van technologische ontwikkelingen, zoals drone-piloot in de logistieke sector.

Bron: Timing, 25 april 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.