loading
views

Start People – De Generatieregeling in werking bij Bavaria

Start People – De Generatieregeling in werking bij Bavaria

Start People – De Generatieregeling in werking bij Bavaria

Werknemers kunnen voortaan met behoud van een goed netto besteedbaar inkomen eerder een stap terug doen en plaatsmaken voor jongere collega’s met behulp van De Generatieregeling.

De eerste medewerkers van bierbrouwer Bavaria maken binnenkort gebruik van De Generatieregeling.

Start People - De Generatieregeling

Minder werken, meer tijd voor andere zaken en toch het besteedbaar inkomen op peil houden en tegelijkertijd plaatsmaken voor jongere collega’s; zo werkt De Generatieregeling in het kort.

Rustig afbouwen richting pensioen
Bavaria is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de regeling. De bierbrouwer uit Lieshout kent weinig verloop waardoor het te maken heeft met een vergrijzend personeelsbestand. “Met De Generatieregeling kunnen we die loyale medewerkers een mooie regeling bieden om het werk rustig af te bouwen richting het pensioen, met behoud van een groot gedeelte van het inkomen”, zegt Jan-Renier Swinkels, Directievoorzitter van Bavaria.

De Generatieregeling, een nieuwe dienst van HR dienstverlener Start People, biedt een concreet antwoord op een probleem waar veel bedrijven mee te hebben: een vergrijzend personeelsbestand in combinatie met zwaar werk.

Gemiddelde leeftijd personeel is gestegen
Veel bedrijven hebben in de crisisjaren weinig nieuwe, jonge medewerkers kunnen aannemen waardoor de gemiddelde leeftijd van het personeel is gestegen. De komende jaren wordt de AOW-leeftijd bovendien in stapjes verhoogd. In 2018 is dit 66 jaar, in 2021 67 jaar.

Met name bedrijven met zwaar werk lopen echter in de praktijk tegen problemen aan. Niet alle oudere medewerkers met zwaar werk kunnen in functies worden geplaatst met fysiek licht belastende functies.

De Generatieregeling biedt deze organisaties én hun werknemers nu een concrete oplossing. Dat is mogelijk door een combinatie van afspraken tussen werkgever, werknemer en De Generatieregeling, volledig afgestemd met en goedgekeurd door de fiscus.

Deelnemers blijven werkzaam in dezelfde functie
Werknemers van 62 jaar of ouder die gebruikmaken van De Generatieregeling gaan volledig met pensioen en treden uit dienst bij hun huidige werkgever. Tegelijkertijd tekenen ze een vast dienstverband met de arbeidsvoorwaarden die ze gewend zijn bij De Generatieregeling. Deze plaatst de medewerker vervolgens voor minimaal 50 procent terug bij de oorspronkelijke werkgever in dezelfde of een vergelijkbare functie.

De werknemer blijft dus gewoon onderdeel van zijn normale werkomgeving. De betrokken medewerkers gaan dus korter werken, waardoor tijd hebben voor andere taken, interesses of sociale contacten.

De kenmerken van De Generatieregeling op een rij:

• Werknemers van 62 jaar of ouder gaan eerder met pensioen
• Dienstverband bij De Generatieregeling, werken voor minimaal 50 procent bij de oorspronkelijke werkgever
• Fiscaal aantrekkelijk: werknemers behouden 85 tot 100 procent van hun besteedbare inkomen
• Goedgekeurd door fiscus en andere relevante autoriteiten
• Werkgevers besparen direct op loonkosten
• Door minder te werken creëren deelnemers nieuwe werkplekken voor jongere werknemers
• Ervaring blijft behouden binnen het bedrijf
• Oplossing voor bedrijven met zware beroepen

Bron: Start People, 8 maart 2016, zie ook Generatieregeling.nl

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek