"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Inhuur overheid vraagt om evenwichtig beleid

| Aanbestedingswet | Wetsvoorstel DBA |


Externe inhuur bij de overheid vraagt om evenwichtig beleid. Balanceren is de kunst!

Volgend jaar gaan twee zaken veranderen die allebei impact hebben op de inhuur van zzp’ers, en toevallig allebei in april 2016:

  1. Er komt een grote wijziging van de Aanbestedingswet 2012, die soms het inhuren makkelijker maakt en soms moeilijker. Het verlichte regime voor 2B-diensten verdwijnt waardoor er vaker bij externe inhuur een volledige openbare Europese aanbesteding moet worden uitgevoerd. Aan de andere kant komt er, voor het eerst, een juridische basis voor de inmiddels meer dan 100 verschillende inhuurmarktplaatsen van de overheid, namelijk via de DAS-procedure (Dynamisch Aankoopsysteem).
  2. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) treedt – als de Eerste Kamer het wetsontwerp binnenkort aanneemt – in werking waardoor de huidige bescherming (door de VAR) van opdrachtgevers tegen fiscale loonheffingen verdwijnt.

Wij denken dat overheidsorganisaties veel meer aandacht dienen te geven aan hun inhuurbeleid omdat dit een noodzakelijk kader biedt voor de externe inhuur. Overheidsdiensten zien zich gesteld voor wettelijke aanbestedingsregels, eigen bezuinigingsdoelstellingen en de publieke opinie en sommige vakbonden en politieke partijen, die de inhuur zoveel mogelijk willen beperken.

Daarbij komt nog dat overheidsdiensten moeten concurreren met bedrijven om toegang te krijgen tot schaars talent en kennis. Zij hebben ook een flexibele organisatie nodig, die snel kan inspelen op lokale situaties. Kortom, externe inhuur voor de overheid vraagt veel balanceerkunst.

Omdat er legio manieren zijn om externe inhuur goed te organiseren, is het heel belangrijk vooraf goed na te denken over de juiste keuzes: Alles zelf doen? Gebruik maken van brokers? Een inhuurmarktplaats inrichten? Onderhandse procedures hanteren? Alles uitbesteden aan een externe partij? Het maken van de juiste keuzes is altijd al belangrijk geweest. De komende wijzigingen in wet- en regelgeving zullen dit alleen nog maar versterken.

Door het verdwijnen van de VAR zijn opdrachtgevers van zzp’ers straks hun vrijwaring kwijt. Juist ook overheidsorganisaties moeten er daarom voor zorgen dat er een duidelijk onderscheid komt tussen de eigen medewerkers in ambtelijke dienst en de extern ingehuurde krachten. Onze indruk is dat ook bij de overheid zelf soms jarenlang dezelfde zzp’ers worden ingehuurd, wat de nodige vragen oproept.

Kortom, laat u tijdig informeren over de komende wijzigingen en met name ook wat dit betekent voor uw organisatie en welke risico’s u loopt. Ga aan de slag met een framework dat een praktisch en hanteerbaar beleidskader voor uw externe inhuur oplevert. Want één ding is zeker: externe inhuur zal nooit verdwijnen!

Uitnodiging
Bent u of kent u een overheidsorganisatie die een uitgebalanceerd en gedragen inhuurbeleid heeft en die ervaring graag wil delen? Het online magazine FlexNieuws zoekt voorbeelden uit de praktijk voor een reeks interviews over dit thema! Stuur een mail naar redactie[@]flexnieuws.nl

Zie ook:
Inhuur overheid – ronde tafel 2015:
Dossier
Verslag

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.