"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV brandbrief: Aanpak schijnconstructie A1-regeling nodig

Door een Europese regeling van veertig jaar geleden kunnen werkgevers mensen uit het buitenland tegen een lage prijs in Nederland laten werken.

Dit leidt tot ongelijkheid: buitenlandse werknemers bouwen nauwelijks sociale zekerheid op, en Nederlanders worden ‘te duur’. In Nederland werken al meer dan 100.000 werknemers via deze A1-regeling. Dat maakt de A1 tot de grootste schijnconstructie die er is.

Brandbrief aan kabinet
De FNV wil dat het A1-systeem wordt gemoderniseerd, daarvoor pleit de vakbond in een brandbrief aan het kabinet. “Minister Asscher en de FNV zijn de strijd tegen schijnconstructies al begonnen. Hier ligt een kans om heel veel echte banen te scheppen. Laten we kiezen voor gelijke kansen voor iedereen”, vindt Mariëtte Patijn uit het FNV-bestuur.

Detachering
Vanaf 2004 werd de regeling opgerekt tot twee jaar en ze kan eenvoudig worden verlengd. Van tijdelijke detachering is vaak geen sprake meer. Het gevolg is dat werknemers uit bijvoorbeeld Roemenië, Portugal en Polen hier en in andere EU-landen jarenlang werken zonder dat er voor hen premie wordt betaald, aldus vakbond FNV.

Vakbondsmedewerkers van FNV Naleving hebben de afgelopen tijd op veel scheepswerven, in de bouw en in de vleesindustrie werknemers gesproken die al jaren via zo’n A1-verklaring aan het werk zijn.

“Het blijkt dat veel werkgevers rommelen maar ook ronduit frauderen met de regeling, door bijvoorbeeld via ‘drie-landen-constructies’ te werken, of door mensen jaren te laten rouleren tussen verschillende bv’s. De FNV schat dat werkgevers alleen al in Nederland een kleine miljard per jaar te weinig betalen aan werknemers.”

Bron: FNV, 2 december 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.