"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Onderwijs in problemen door WWZ

Scholen waarschuwen voor dagen dat kinderen naar huis worden gestuurd, omdat er geen invaller kan worden ingezet, zonder het risico dat die in vaste dienst moet worden genomen.

In het basisonderwijs vindt men de WWZ moeilijk uitvoerbaar, omdat er veel met invalkrachten wordt gewerkt. Wanneer een leerkracht voor de vierde keer binnen twee jaar invalt, zelfs al gaat het om een enkele invaldag, moet hij of zij een contract voor onbepaalde tijd krijgen volgens de regels van de nieuwe wet.

“Met de nieuwe wet moeten we zeventig mensen in dienst nemen; dat geld is er niet,” zegt een bestuurder van een stichting voor onderwijs in Twente, waar 22 scholen onder vallen. Er worden oplossingen gezocht door te praten over grotere vervangingspools op regionaal of provinciaal niveau. In de praktijk zal het echter vaker voorkomen dat kinderen naar huis moeten worden gestuurd. De Twentse onderwijsbestuurder noemt dit ‘Asscherdagen’.

Minister Asscher roept scholen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en naar alternatieven te zoeken. “Mogelijkheden om het probleem ‘piek en ziek’ op te lossen zijn interne flexibiliteit, vervangingspools, afwijkingen via cao, oproepcontracten of uitzendkrachten,” zegt hij.

Bron: Telegraaf, 24 april 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.