loading
views

Belgische uitzendkoepel Federgon Q3 2014: +0,3%

Belgische uitzendkoepel Federgon Q3 2014: +0,3%

In het derde kwartaal 2014 kende de Belgische economie een matige groei. Op jaarbasis werd een toename met +0,9% opgetekend, en ten opzichte van het vorige kwartaal, toen de groei bijna tot stilstand kwam, werd een lichte toename gerealiseerd (+0,3%).

“Het vertrouwen van de consument in de arbeidsmarkt verbeterde, en niet ten onrechte, gezien de lichte toename van de werkgelegenheid (+0,5%),” stelt Paul Verschueren, Directeur Research & Economic Affairs bij Federgon. Positief is ook dat de tijdelijke werkloosheid verder afnam (-7,5%). “Toch zal de arbeidsmarkt de komende jaren gebukt blijven onder een matige economische groei. De Nationale Bank verwacht ‘slechts’ 45.000 extra banen in 2014 en 2015, en de werkloosheidsgraad zou pas vanaf 2016 lichtjes dalen.”

Ook de Federgon – sectoren ondervinden hinder van deze groeivertraging. De sector uitzendarbeid temporiseerde in het derde kwartaal, en dit na een stevige groei in de twee eerste kwartalen van 2014. Er was nog groei ten aanzien van vorig jaar (+5,6%) maar ten aanzien van het vorige kwartaal was er sprake van een status quo (+0,05%).

De vraag naar meer gespecialiseerde sourcing had een positieve invloed op de activiteiten in de sector projectsourcing (+4,5%) en gaf een sterke impuls aan interim management (+17,4%). De private commerciële dienstenchequebedrijven zagen hun activiteiten nauwelijks toenemen (+0,8%), maar dit kan toch positief worden genoemd, gezien de achteruitgang van de globale markt. De Recruitment, Search & Selection – sector bevestigde de groei van het vorige kwartaal (+2,6%). De private opleidingsverstrekkers daarentegen gaven hun lichte groei in het eerste semester terug prijs in een tegenvallend derde kwartaal (-5%).

Het aantal gestarte outplacementbegeleidingen daalde ten opzichte van het derde kwartaal 2013 (-14%), dit vooral wegens de terugval van het aantal begeleidingen na een individueel ontslag.

Bron: Federgon, 16 december 2014

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek