loading
views

Werkgevers minder optimistisch over arbeidsmarkt

Werkgevers minder optimistisch over arbeidsmarkt

Het vertrouwen van werkgevers in Nederland toont weinig tekenen van verbetering in het eerste kwartaal van 2015.

Dit blijkt uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer (Manpower Employment Outlook Survey). Het onderzoek, uitgevoerd onder 751 werkgevers, laat zien dat de Nederlandse arbeidsmarkt het komend kwartaal naar verwachting nog inactiever is dan in de voorgaande twee kwartalen. In de periode januari t/m maart is het percentage werkgevers dat een afname van het personeelsbestand verwacht groter dan het percentage werkgevers dat van plan is om het personeelsbestand uit te breiden. Het pessimisme is vooral duidelijk in de bouwsector waar de barometer daalt naar het laagste niveau sinds de start van het onderzoek in het derde kwartaal van 2003.

Het netto werkgelegenheidscijfer voor het eerste kwartaal van het volgende jaar komt uit op -3. Dit is maar liefst 4 procentpunten lager dan in het eerste kwartaal van 2014. “De teneur onder werkgevers lijkt wat minder positief”, aldus Jilko Andringa, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. “Ondanks geluiden dat de economie weer aantrekt, blijven werkgevers voor het begin van het volgende jaar huiverig om nieuw personeel aan te trekken.”

> Bekijk de infographic

Sterke daling van de verwachte werkgelegenheid in bouwsector
De verschillen tussen diverse sectoren zijn groot. Over het algemeen zijn werkgevers in de meeste sectoren pessimistischer dan vorig kwartaal. Zo is het verwachte werkgelegenheidscijfer in de financiële en zakelijke dienstverlening nu +4 procentpunten, en was dit vorig kwartaal nog +7. Ondanks dat het cijfer in deze sector positief blijft, is het wel teruggelopen. In de groothandel, detailhandel en horeca zijn werkgevers met +2 wel een stuk optimistischer dan met -4 vorig kwartaal.

De bouw krijgt naar verwachting echter te kampen met een van de slechtste werkgelegenheidsklimaten sinds 2003, toen het MEOS-onderzoek in Nederland voor het eerst uitgevoerd werd. Met een score van -14 is het werkgelegenheidscijfer in deze sector met 9 procentpunten gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Een jaar geleden was de verwachting zelfs nog 19 procentpunten positiever dan nu. “Het CBS meldde onlangs voor het tweede kwartaal op rij een krimpende omzet voor de bouw. We zien een aantal werkgevers direct reageren op deze ontwikkeling en afschakelen”, aldus Andringa.

Verschillen in regio’s en landen
In het westen van Nederland groeit het netto werkgelegenheidscijfer met 5 procentpunten naar +3, terwijl in de rest van het land de verwachtingen ten opzichte van de werkgelegenheid dalen of gelijk blijven. De grootste daling is te zien in het zuiden, van +3 procentpunten in het vierde kwartaal van 2014 naar -8 voor het komende kwartaal. “In het zuiden zijn veel bedrijven actief in transport & logistiek, een sector met een werkgelegenheidscijfer van -8. Dit gaat dus hand in hand.”
In vergelijking met andere Europese landen zijn alleen Italiaanse (-5) en Finse (-8) werkgevers negatiever. Duitsland laat voor het derde kwartaal achtereen een gelijkblijvend werkgelegenheidscijfer zien. De verschillen tussen Q4 2014 en Q1 2015 zijn in buurlanden minder groot dan in Nederland: “Ruim twee derde van onze export gaat naar landen in de Eurozone, dit maakt ons erg afhankelijk van een regio waar het economisch herstel achterblijft op de rest van de wereldeconomie. Daar heeft Nederland last van”, aldus Andringa.

Bron: Manpower, 9 december 2014

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek