loading
views
0 reacties
Ellen van Hierden

Is matching nog mensenwerk?

Ellen van Hierden, gedreven, sportief, ondernemend, gek op innovaties, redelijk technisch, onderzoekend en creatief. Altijd op zoek naar het beste in mensen en het ontwikkelen van hun kwaliteiten. Glas is altijd half vol en het liefste vol. Positief kritisch, dol op killerheels en trends. Sinds 15 jaar eigenaar van Trecens training en advies en sinds een jaar de trotse directeur van ARTRA Arbeidsmarkttrainingen. 12 mensen in vaste dienst en 40 freelancers. Motto: geen zee te hoog en geen uitdaging te gek! X

Is matching nog mensenwerk?

Waarom is er in Nederland nog steeds geen automatische vakkenvuller of aardbeienplukmachine? Krijgen we juridisch advies van een computer of worden mensen in de toekomst door robots gematcht?

Frey & Osborne
Recent waarschuwde minister Asscher voor de bedreiging die technologische ontwikkelingen vormen voor banen in Nederland. Hij verwijst daarbij naar de schokkende conclusie die getrokken kan worden uit het onderzoek van Frey & Osborne (2013). In dit onderzoek wordt het voortbestaan van bijna de helft (!) van de Amerikaanse banen bedreigd door de vervanging van arbeid door robotisering. Volgens de onderzoekers zal lang niet alleen routinematig, laaggeschoold werk gaan verdwijnen. Technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat steeds meer hoger gekwalificeerd werk ook overgenomen kan worden door technologie.

Mens of robot?
Er is een aantal overwegingen dat ten grondslag ligt aan de beslissing of arbeid wel of niet vervangen kan worden door technologie. Om simpel werk te vervangen door technologie moet allereerst een kosten-batenanalyse gemaakt worden. Weegt het ontwikkelen en inzetten van dure technologie op tegen de loonkosten die er bespaard worden? Daarnaast zijn sommige, voor mensen simpele taken, zeer moeilijke handelingen voor robots. Basishandelingen kunnen prima worden uitgevoerd, maar voor robots is het corrigeren van fouten vaak zeer ingewikkeld. Wat blijkt? Routinematige handelingen zijn hierin, óók op niveau, vervangbaar. Taken die creatieve en sociale intelligentie en complexe perceptie vereisen, vragen nu nog teveel van robots. Deze taken zullen de komende twee decennia waarschijnlijk niet volledig door robots worden vervangen. Wat betekent dit op het gebied van matching?

Is alles voorspelbaar?
Als jouw perfecte match voor je neus zou staan, zou je het dan doorhebben? In het meest ambitieuze matching experiment ooit onderzoekt MTV dat gegeven. In ‘Are You The One?’ zijn er 10 mooie vrouwen geselecteerd en is hun perfecte match gezocht. Daar zijn 10 mannen uitgekomen en deze worden samen met de vrouwen in één huis gestopt. Een maand wonen ze op Hawaï met één doel; Vind je perfecte match.

En in ons kikkerland?
In Nederland is net het nieuwe programma Het Geheim Van Een Goed Huwelijk gestart. Hierin wordt bekeken of de wetenschap een betere matchmaker is dan wijzelf. Het programma begint met vier bruiloften: twee koppels die elkaar op natuurlijke wijze hebben gevonden en al een tijdje samen zijn én twee koppels die door wetenschappers bij elkaar zijn gebracht, maar elkaar pas ontmoeten voor het altaar. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar persoonskenmerken maar ook wordt er een geurtest en een MRI-scan afgenomen. De stellen gaan direct samenwonen en na 4 weken eindigt het experiment in een relatie of een echtscheiding.

Mensenwerk of gecomputeriseerde beoordeling?
Kunnen we het nog, het matchen? Mmmm lastig. Vanuit een recent door ARTRA uitgevoerde poll die binnenkort wordt gepubliceerd in Werf& komt naar voren dat 65% van de respondenten aangeeft te vertrouwen op het eigen oordeel en geen test gebruikt. Daarbij gaan de recruiters niet alleen af op hun ‘gut feeling’. Slechts 35% geeft aan dat zij de kandidaat kunnen beoordelen binnen 10 seconden. Maar zijn we echt zo goed of hebben we toch een geavanceerde toets nodig waarmee tot zeker 94% van het toekomstig gedrag kunnen voorspellen? Dus toch: invullen die test en matchen? Is het zo eenvoudig?

Flexbranche 4.0
Eén ding is volgens het onderzoek van Osborne en Frey zeker: de automatisering van banen gaat in een rapper tempo dan verwacht. En, het gaat hierin zeker niet alleen om ‘simpel’ werk! De kans dat een baan geautomatiseerd wordt, is afhankelijk van de mate van de vereiste creatieve, sociale en manipulatieve vaardigheden. Moeten wij dus binnen de flexbranche voor onze baan gaan vrezen? Aan advocaten, docenten, medici en volgens mij recruiters – beroepen waarbij complexe sociale interactie met mensen vereist is – blijft behoefte. Wij zitten volgens mij nog steeds aan de veilige kant van de lijn. Maar voor hoe lang?

Ellen van Hierden, ARTRA

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek