loading
views

Groter MKB verwacht stijging vacatures

Groter MKB verwacht stijging vacatures

De meeste werkgevers in Nederland verwachten een banenkrimp in het derde kwartaal van dit jaar. Werkgevers in het groter MKB denken juist nieuw personeel te gaan aantrekken.

Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS Q3) van ManpowerGroup onder 750 werkgevers. In het grote MKB verwacht een groeiend aantal werkgevers meer mensen aan te nemen.

Geen rechte lijn omhoog
De stemming onder Nederlandse werkgevers was in het vorige kwartaal nog de beste sinds begin 2012. Voor het derde kwartaal denken ze juist dat het aantal nieuwe vacatures met één procent zal afnemen. Het aantrekken van de Nederlandse economie is dus over het algemeen niet merkbaar op de arbeidsmarkt. “Ondanks de verbeterde economische omstandigheden durven veel werkgevers het blijkbaar nog niet aan weer mensen in dienst te nemen. Economisch herstel gaat jammer genoeg niet in een rechte lijn omhoog, maar kenmerkt zich door kleine afbuigingen,” zegt Joyce Oomen van ManpowerGroup.

Groter MKB ziet kansen
Bedrijven met 50 tot 250 werknemers denken voor het eerst in een jaar dat ze in het komende kwartaal meer mensen zullen aannemen. Met een verwachte groei van 11 procentpunten (-1 in Q2) is deze groei aanzienlijk. “Het verbeterende economische klimaat heeft jammer genoeg nog niet het gehoopte effect op de hele arbeidsmarkt. In het kleinbedrijf zien werkgevers nog steeds een kleine krimp van -1. In de afgelopen kwartalen laat ons MEOS onderzoek zien dat we het ergste achter ons hebben. Maar zolang niet alle markten groei verwachten, blijft de arbeidsmarkt kwetsbaar,” aldus Oomen.

Europese verschillen
Het algemene beeld in Europa was in de eerste helft van dit jaar positiever dan dat het nu is. Zo valt op dat Duitsland twee punten lager scoort dan in het eerste kwartaal. Onze oosterburen zijn van 7 naar 5 gegaan. Ondanks dat de Nederlandse economie minder hard groeit dan die van de ons omringende landen, valt ons verwachte werkgelegenheidscijfer (-1) niet heel erg uit de toon.

België: -1 (2 Q2)
Duitsland: 5 (7 Q2)
Frankrijk: -1 (-1 Q2)
Italië: -8 (-6 Q2)
Spanje: 2 (3 Q2)

Wel opvallend: Oost-Europa is veel positiever gestemd; Polen: +4, Slowakije + 5, Hongarije + Roemenië + 9, Slovenië +10 en Bulgarije +14. Zie de wereldwijde arbeidsmarkt verwachtingen via Manpower Employment Outlook Survey, 2014, Q3

Bron: ManpowerGroup.nl, 10 juni 2014

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek