loading
views

Zzp’ers krijgen weer meer opdrachten

Zzp’ers krijgen weer meer opdrachten

71% van de hoger opgeleide zzp-ers geeft aan gelukkiger te zijn als zelfstandige dan voorheen in een vast dienstverband.

Dit is één van de conclusies uit het halfjaarlijks onderzoek van Interimpuls.

Meer opdrachten en hogere uurtarieven
Gemiddeld waarderen de zzp-ers het werkend bestaan als zelfstandige met het cijfer 7,6. Daarbij geldt dat hoe voller de opdrachtenportefeuille hoe gelukkiger hij is. Het aantal opdrachten van zzp-ers is na twee periodes van daling, de tweede helft van 2013 fors gestegen van 56 % naar 61 %. Ook zijn de gemiddelde uurtarieven het afgelopen half jaar licht gestegen naar € 90,80 euro (exclusief btw).

Voor 2014 verwachten de zzp-ers dat de markt zowel qua aantal opdrachten als tarief een minimale daling zal doormaken.

Grootbedrijf grootste opdrachtgever
Het Grootbedrijf is voor de zelfstandige interim professional met 37 % de grootste opdrachtgever. De publieke sector en het MKB zijn ongeveer even groot (31,0 % en 31,4 %). Het Grootbedrijf betaalt het beste, de Publieke Sector het laagst.

Hoger uurtarief voor opdrachten uit eigen netwerk
77 % van de opdrachten regelt de zzp-er via het eigen netwerk. Intermediairs zijn goed voor 22% van de opdrachten. Het verschil in het aantal opdrachten afkomstig uit het eigen netwerk en via intermediairs is beperkt. Het verschil in uurtarief is wel groot: een interim professional die via zijn netwerk opdrachten regelt, verdient gemiddeld € 13,22 meer.

Download het hele onderzoek: resultaten enquête marktsituatie

Bron: Interimpuls, 17 maart 2014 

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek