loading
views
0 reacties
Marcel Reijmers

Wet Werk en Zekerheid: positie flexwerkers

Marcel Reijmers is eigenaar van FlexKnowledge. FlexKnowledge adviseert en begeleidt uit- en inleners bij vraagstukken rondom o.a. wet- en regelgeving in de flexbranche, kostprijzen, sectorindeling, inlenerbeloning, CAO's, arbeidsovereenkomsten, Algemene Voorwaarden en arbo- en verzuimbeleid. Hij wordt regelmatig ingeschakeld door gerenommeerde advocatenkantoren vanwege zijn diepgaande kennis van de branche en de raakvlakken tussen uitzenden en regulier arbeidsrecht. Ook doet hij bij overnames onderdelen van het due diligence onderzoek. Daarnaast is Reijmers eindredacteur van CAOWijzer en FlexWijzer van FlexNieuws waarvoor hij ook columns schrijft. Voor ARTRA Arbeidsmarktopleidingen ontwikkelt en verzorgt hij trainingen en van keesz.com is hij een van de initiatiefnemers en adviseur. Kernkwaliteit: vertalen van alle ingewikkelde wet- en regelgeving in deze branche naar bruikbare praktijk. Van 2008 tot 2013 heeft hij HelloFlex People ontwikkeld van concept tot een organisatie met 150 aangesloten intermediairs. In die rol heeft hij ook diverse intermediairs geadviseerd en begeleid bij het starten van hun bedrijf. Eerder in zijn loopbaan heeft Reijmers 13 jaar bij de Luba Groep gewerkt, waarvan de laatste 7 jaar als manager Organisatie & Kwaliteit. Onderdeel van die functie was het ontwikkelen en geven van trainingen op het gebied van de CAO en wet- en regelgeving. Als projectmanager namens Luba is hij verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en daaropvolgende implementatie van FlexService software. Samen met UWV Leiden heeft hij in 1999 aan de wieg gestaan van de huidige manier van verzuimbegeleiding in de uitzendbranche. Ook heeft hij geparticipeerd in diverse projecten bij de ABU en STAF over arbo- en verzuimbeleid en was hij lid van verschillende commissies. X

Wet Werk en Zekerheid: positie van de flexwerkers
In een serie artikelen op de website van Holland Payroll houdt Marcel Reijmers u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de wet Werk en Zekerheid. Hij probeert daarbij de vertaalslag te maken naar de praktijk: wat zijn de gevolgen, wat zijn de kansen en de bedreigingen? In het eerste artikel schetste hij de achtergronden van de wet. In zijn tweede artikel beschrijft hij de voorstellen rondom de arbeidsovereenkomst. In deze serie gaat het er vooral om lezers bewust te maken van de komende veranderingen.

Er is al veel gezegd en geschreven over de nieuwe wet Werk en Zekerheid. Het meeste is heel feitelijk > zie het artikel

Hoe kijkt het de flexwerker er tegenaan?
Wat betekent de Wet Werk en Zekerheid voor zijn positie.
Is hij onderwerp of lijdend voorwerp?

Waar wordt de flexwerker vrolijk van?
Blij wordt de flexwerker van het feit dat in tijdelijke contracten geen concurrentiebeding meer is toegestaan. En ook geen relatiebeding. Tenzij de werkgever héél goede redenen heeft.
Hetzelfde geldt voor de aanzegtermijn voor contracten langer dan 6 maanden: de werkgever mag niet meer tot de laatste dag wachten om te melden of het contract wordt verlengd. Dat moet voortaan een maand voor afloop bekend zijn. Als laatste: in contracten korter dan 6 maanden mag geen proeftijd meer worden opgenomen. Drie dingen die prettig zijn voor de flexwerker zolang hij tijdelijke contracten heeft. En als de werkgever zekerheid kan en wil geven, gebeurt dat voortaan al na twee jaar i.p.v. drie.

Waar wordt de flexwerker treurig van?
De periode waarin de werkgever tijdelijke contracten mag geven, wordt teruggebracht van drie naar twee jaar. De mogelijkheden om meer contracten en een langere periode in de CAO af te spreken worden drastisch beknot. In theorie dus gunstig. Maar of de flexwerker hierdoor de gewenste zekerheid krijgt, is maar de vraag.

En wat als de flexwerker uitzendkracht is?
Als hij werkt onder de CAO van de ABU verandert er heel weinig. Werkt hij voor een NBBU-lid, dan zal hij sneller meer zekerheid gaan krijgen, want het uitzendbeding (ziek of geen werk is einde contract) wordt beperkt tot 78 weken waar het volgens de CAO van de NBBU nu nog 130 weken is.

En als hij payrollkracht is?
Dan krijgt de flexwerker waarschijnlijk wat meer rechten dan hij nu heeft. Maar welke dat worden, is nog niet bekend. Het zal waarschijnlijk op het vlak van de beloning en de ontslagbescherming komen te liggen.

Kans of bedreiging?
Het ziet ernaar uit dat de flexibiliteit in andere dan uitzendcao’s minder wordt. Dat biedt kansen voor uitzenders en payrollers. Voor bedrijven met een duidelijke visie op de arbeidsmarkt zijn er mogelijkheden genoeg om opdrachtgevers te blijven ontzorgen en faciliteren bij de invulling van de flexibele schil. Maar of het nu meer kansen biedt aan werknemers op een vast contract? De tijd zal het leren.

Marcel Reijmers is partner bij FlexKnowledge en is strategisch adviseur van onder meer Holland Payroll op het gebied van wet- en regelgeving, sectoraal verlonen, CAO’s en beloningsregelingen.

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek