loading
views

RTL Nieuws: ‘Buitenlandse uitzendkracht genept met goedkope zorgpolis’Buitenlandse seizoenarbeiders worden onderbetaald door malversatie met zorgverzekeringen. Dat stelt CNV Vakmensen.

CNV Vakmensen stuurde onlangs een notitie over deze praktijk aan minister Asscher en Kamerleden, die in maart over dit onderwerp debatteren. Uit deze notitie blijkt dat zowel uitzendbedrijven als zorgverzekeraars ‘profiteren’, terwijl de uitzendkrachten worden ‘benadeeld’.

“Door deze onderbetaling is het voor uitzendbedrijven mogelijk om arbeidsmigranten te bemiddelen tegen een lager tarief met als gevolg verdringing op de arbeidsmarkt”.

> Notitie CNV Vakmensen Zorgverzekering Arbeidsmigranten

CNV constateert dat uitzendbureaus met zorgverzekeraars een zogenoemde collectiviteitskorting afspreken, en dus korting ontvangen. Het premievoordeel wordt echter volgens CNV niet altijd doorgegeven aan de uitzendkrachten, terwijl dit wel de bedoeling is. Daarnaast wordt de premie gedrukt vanwege het hoge eigen risico dat uitzendkrachten accepteren. Ook deze korting wordt niet doorgegeven aan de uitzendkrachten. Volgens CNV kunnen uitzendbureaus op deze manier circa 20 euro per maand per uitzendkracht verdienen.

Niet meer verzekerd bij ziekte
Een tweede probleem volgens CNV is dat uitzendkrachten die een beroep doen op de verzekering vaak niet meer verzekerd blijken te zijn.

CNV Vakmensen” “Als een arbeidsmigrant zich ziek meldt, wordt het dienstverband beëindigd. Omdat de zorgpolis is verbonden aan het dienstverband, kan de werknemer na ontslag geen vergoedingen voor zorg meer claimen. De verzekering wordt willens en wetens beëindigd, terwijl zowel de werkgever als de verzekeraar weet dat er een verzekeringsplicht bestaat.”

Bron: RTL Nieuws, 10 februari 2014

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek