loading
views
0 reacties
Ed van Viegen

Faillissement als ondernemersles

Ed van Viegen is verbonden aan Greyt, netwerk van branche gespecialiseerde controllers en financieel directeuren. Opgeleid als registeraccountant, richt hij zich op bedrijven in de flexmarkt. Hier kan hij zijn passie voor klantgerichtheid, efficiënte bedrijfsvoering en cijfers kwijt. Van Viegen werkte eerder onder andere bij PwC, Vitae, Manpower en FSGroep. In zijn blogs bekijkt hij cijfers van uitzenders op een andere manier en schrijft hij over het MKB vanuit de actualiteit. X

Faillissement als ondernemersles
Arbeidsbemiddeling is een business waar je geld mee kunt verdienen, groot in kunt worden, maar ook net zo makkelijk failliet mee kan gaan. Bij PSC | platform ontmoeten we dagelijks ondernemers die in de arbeidsbemiddeling (willen) werken. Altijd mensen met passie voor commercieel handelen en passie voor het omgaan met mensen. Meestal worden deze ondernemers minder enthousiast van administratie, al zien ze stuk voor stuk het belang ervan in. Gelukkig is administratie onze passie en vinden we elkaar op dat punt. Of één van de bij PSC aangesloten intermediairs al eens failliet is gegaan? Ik ken geen voorbeelden. Uiteindelijk willen zij en ook wij allemaal liever voorkomen dan genezen. Dat is het uitgangspunt. Daarom spreken we met elkaar goed de risico’s van het ondernemerschap door, maken daar afspraken over en nemen ieder onze verantwoordelijkheid. We willen in business zijn en blijven.

Ik realiseer me terdege dat ondernemers met een faillissement op hun naam, het moeilijk hebben in Nederland. Een gedwongen faillissement kan veel uiteenlopende oorzaken hebben. Geen verhaal is hetzelfde als het gaat over schuldsanering of faillissementen.

Onlangs klonk in DWDD een helder tegengeluid uit de mond van Europees Commissaris Neelie Kroes.
Een faillissement op je naam, dat betekent volgens Kroes juist dat je cruciale ondernemerslessen hebt geleerd. Iedereen die zo iets achter de rug heeft, zorgt ervoor eerder gemaakte fouten niet nog eens te maken. De felheid en het élan waarmee Kroes dit bracht waren opmerkelijk. Ze noemde de Verenigde Staten als voorbeeld van hoe het wel moet. Als ondernemer mag je daar fouten maken. Zelfs fouten die tot een faillissement leiden. Waar dat in de VS tot een aanbeveling op je CV leidt, word je in Nederland met de nek aangekeken. En wordt je verleden je nagedragen. Zonde, volgens Kroes, want zo wordt kennis weggegooid.

Onlangs las ik dat Dirk Scheringa financiers zoekt voor zijn nieuwe onderneming. Zijn DSB ging in 2009 failliet. In 2011 meldde hij zich al weer voorzichtig, op zoek naar financiers voor zijn nieuwe factoring onderneming – Scheringa zoekt nieuwe investeerders – Toen haalde hij (volgens het FD) 4 ton op. Inmiddels is het 2013 en is hij toe aan een 2e ronde financiering voor de groei van zijn werkkapitaal. Ik benijd hem niet. Tegelijkertijd ben ik benieuwd. Hoe zou hij het nu doen, vanuit welke cruciale ondernemerslessen?

Ed van Viegen

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek