loading
views

Vertegenwoordiger ILO enthousiast over Nederlandse uitzendbranche

Vertegenwoordiger ILO enthousiast over Nederlandse uitzendbranche

Namens VN-organisatie ILO (International Labour Organization) was Donna Koeltz (senior specialist in employment services) deze week in Nederland om het functioneren van de uitzendbranche in de praktijk te zien.

Met veel aandacht voor zelfregulering en de groeiende publiek-private samenwerking op het gebied van handhaving, huisvesting van arbeidsmigranten en uiteraard de bemiddeling van werkzoekenden. “De aanpak in Nederland is een excellent voorbeeld voor andere landen”, concludeerde Koeltz na twee dagen.

Koeltz was maandag en dinsdag op werkbezoek om de Nederlandse aanpak en de samenwerking tussen de sociale partners in de praktijk te zien. Zij kreeg uitleg over de Nederlandse situatie en actuele stappen die gezet zijn, zoals de recente invoering van de registratieplicht voor uitzendbureaus (juli 2012). Dit zorgt voor extra transparantie in de uitzendbranche en nieuwe mogelijkheden om excessen aan te pakken.
ABU ontvangt Donna Koeltz, vertegenwoordiger van International Labour Organisation
In Dordrecht is dinsdag een bezoek gebracht aan Baanbrekend Dordrecht. Een initiatief van de Sociale Dienst Drechtsteden en Randstad Groep Nederland, waardoor in 2012 470 mensen aan werk zijn geholpen. Ook zijn in Dordrecht de speeddates tussen werkzoekenden en uitzendorganisaties live bekeken. ’s Middags is een woonvoorziening bezocht van wooncorporatie Woonbron waar arbeidsmigranten verblijven in hotelkamers van de speciale Short Stay Facility (SSF). In de woontoren met 189 appartementen verblijven uiteenlopende doelgroepen. Ook zijn er een voorzieningencentrum en werkervaringsplaatsen gerealiseerd. Zalen in de SSF worden gebruikt voor bijvoorbeeld vergaderingen en feesten en partijen.

Handhaving en huisvesting
In een vergaderruimte van SSF kreeg Koeltz meer uitleg over de Nederlandse aanpak voor zelfregulering, certificering, handhaving en huisvesting (arbeidsmigranten). De ‘CAO-politie’ SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) gaf uitleg over handhaving en de samenwerking tussen publieke en private organisaties. Namens het ministerie van Binnenlandse Zaken werd een toelichting gegeven op het overheidsbeleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

De private inspanningen zijn door de ABU toegelicht. Voor de huisvesting is een nieuw certificeringssysteem op komst. Koeltz is gefascineerd door de certificeringsaanpak. “In een Europese Unie met open grenzen hebben overheden steeds minder grip op arbeidsmigratie. Op deze manier komt de uitdaging ook bij uitzendorganisaties en werkgevers te liggen om aan te tonen dat zij de huisvesting goed voor elkaar hebben”, aldus Koeltz.

Excellent voorbeeld
Koeltz blijkt het meest getroffen door de publiek-private samenwerking in Nederland. “Een excellent voorbeeld voor andere landen in Europa en daarbuiten. Vooral omdat op veel verschillende gebieden en niveaus wordt samengewerkt. De lessen en voorbeelden neem ik zeker mee terug om te delen met collega’s en uit te dragen in andere landen”, aldus Koeltz.

Ook kwamen extra samenwerkingsbehoeften aan bod, bijvoorbeeld voor meer informatiedeling tussen publieke en private handhavers. “De wil is er en er is al veel bereikt, maar we zijn er nog niet”, schetste ABU-directeur Aart van der Gaag. “Alle partijen samen hebben de informatie in huis om de bad guys aan te pakken. Helaas kan nog niet alles gedeeld worden. De wil groeit, maar publieke partijen zijn wettelijk nog beperkt.” Koeltz: “Dat moet frustrerend zijn. Persoonlijk lijkt zelfregulering en extra informatiedeling mij heilzamer voor handhaving dan bijvoorbeeld een opgelegde vergunningplicht waarop de overheid moet toezien.”

Naar eigen zeggen stapte Koeltz dinsdagavond vol nieuwe energie en inspiratie weer op het vliegtuig naar Zwitserland. “Vanuit mijn functie bezoek ik meestal landen waar het met de arbeidsomstandigheden veel minder goed gesteld is. Het was erg goed om in Nederland ook eens de praktijk van een voorloper te zien.”

Bron: ABU.nl, 20 maart 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek