loading
views

Dagje ziek melden werkt op lange termijn kostenbesparend

Dagje ziek melden werkt op lange termijn kostenbesparend

Uit recent onderzoek van 365/ArboNed onder ruim 300 werkgevers blijkt dat de meeste organisaties in Nederland een zieke werknemer niet meteen op de eerste werkdag ziek meldt.

“Door kortdurend verzuim niet te melden, mist een werkgever een belangrijk signaal. Het probleem van kortdurend verzuim zit namelijk in de herhaling. De frequentie van verzuim toont een patroon dat zich over de jaren herhaalt en in ongeveer 50% van de gevallen binnen vier jaar leidt tot langdurig verzuim. Registratie is dan wel noodzakelijk om langdurige uitval te voorkomen, en daarmee de kosten van verzuim te beperken”, aldus dr. Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij 365/ArboNed.

Frequent verzuim leidt tot lang verzuim
Veel werkgevers nemen het ‘dagje ziek zijn’ van de werknemer niet serieus. Slechts 20% van de ondervraagde werkgevers meldt verzuim op de eerste dag. Zeker als bij de ziekmelding al bekend is dat het kortdurig is, wordt de melding als een onnodige handeling gezien. Frequent verzuim is echter een sterke voorbode van langdurig verzuim. Van de werknemers die frequent verzuimen, gaat circa 50% het jaar daarop lang verzuimen. Tevens is het een voorspeller van herhalend frequent verzuim: 61% heeft namelijk opnieuw een jaar met frequent verzuim.

Bron: Arboned | 365.nl, 6 maart 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek