loading
views

Contracting is goedkoper, vaste werknemers ontslagenBloembinder Sierafor ontsloeg in november alle 37 werknemers om ze in te ruilen voor contractingbedrijf Ruigrok.

Bij bloembinder Sierafor is donderdagochtend 29 november een protestmars gehouden. De bloembinder ontsloeg in november alle 37 werknemers om ze in te ruilen voor contractingbedrijf Ruigrok.

Op vrijdag 16 november 2012 kregen 37 medewerkers van Sierafor te horen dat er voor hen ontslag aangevraagd was bij het UWV en dat er geen geld was voor een sociaal plan. Tegelijkertijd werden hun werkplekken ingenomen door de Poolse medewerkers van Ruigrok. De ontslagen werknemers hadden een inkomen net boven het minimumloon van € 8,41 per uur. De constructie via Ruigrok is goedkoper.

Contracting
Contracting is een vorm van aannemen van werk op de werkvloer. Zoals bij de bouw van een huis de schilder een schildersklus aanneemt voor een vast bedrag, nemen contracting bedrijven een klus aan waarbij ze mensen leveren. Labour only contracting heet dit ook wel. Doordat er bij deze vorm van werken op de betreffende werknemers geen cao van toepassing is, niet de cao voor de bloemengroothandel en niet de cao voor uitzendkrachten, kan er met deze constructie nog goedkoper arbeid verricht worden. Mensen hebben geen overwerkvergoedingen, ook al werken ze twaalf uur op een dag. Ze hebben geen pensioenregeling, geen vergoedingen voor nachtwerk enzovoort. Voor hen geldt slechts de wet. Dat wil zeggen het minimumloon en twintig vakantiedagen. Via in- en doorleen constructies geldt bovendien dat deze mensen ook nog op uitzendbasis aan het werk zijn, zodat er geen recht op loondoorbetaling is op het moment dat het wat rustiger is. Soms gaan bij contracting ook onderdelen van de bedrijfsvoering mee over, zoals heftrucks of andere machines.

Bron: FNV Bondgenoten, 28 november 2012

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek