loading
views

SZW start campagne nieuwe fraudewet

SZW start campagne nieuwe fraudewet

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start vandaag een campagne over de nieuwe fraudewet.

In de campagne waarschuwt het ministerie dat vanaf 1 januari 2013 veel strenger wordt opgetreden als werkgevers of uitkeringsontvangers de regels overtreden.

‘Strengere straffen bij overtredingen’
De campagne ‘Strengere straffen bij overtredingen’ is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met UWV, de SVB en gemeenten. Wanneer een werkgever een overtreding twee keer herhaalt, kan de Inspectie SZW een onderneming tijdelijk stilleggen.

Overtreding uitkeringsontvangers
Ontvangers van een uitkering of AOW-pensioen moeten bij overtredingen het teveel ontvangen bedrag volledig terugbetalen. Daar bovenop krijgen ze hetzelfde bedrag als boete. Als zij binnen vijf jaar opnieuw in de fout gaan wordt de boete nog hoger, namelijk 150 procent van het gefraudeerde bedrag. UWV, de SVB of de gemeente verrekenen deze tweede boete direct met de uitkering, zodat de fraudeur tijdelijk geen uitkering ontvangt. Bij een bijstandsuitkering is dat maximaal drie maanden, voor de andere uitkeringen maximaal vijf jaar.

Voorkom problemen. Weet hoe het zit
De campagne ‘Strengere straffen bij overtredingen’ bestaat uit een radiocommercial en advertenties in vakbladen en kranten. Op diverse websites worden banners geplaatst. Deze deelcampagne is onderdeel van de meerjarige campagne ‘Voorkom problemen. Weet hoe het zit.’. Dit is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie voert deze campagne samen met de SVB, UWV, Belastingdienst en gemeenten. Zo wil het ministerie mensen bewust maken van de plichten op het gebied van sociale voorzieningen, arbeidsvoorwaarden en eerlijk, gezond en veilig werken.

Bron: Rijksoverheid.nl, 23 november 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek