loading
views

Duidelijke regelgeving huisvesting arbeidsmigranten nodig

Duidelijke regelgeving huisvesting arbeidsmigranten nodig

Uitzendorganisaties, bedrijven die arbeidsmigranten in dienst hebben en gemeenten hebben steeds grotere behoefte aan duidelijke wet- en regelgeving aangaande het huisvesten van arbeidsmigranten.

Dit stelt Volker van Vuurde, directeur van Holland Contracting, specialist in het uitzenden van Poolse arbeidsmigranten. Voor huisvesting bestaat namelijk geen landelijk beleid, waardoor dat wat in de ene gemeente is voorgeschreven, in de aangrenzende gemeente als overtreding wordt gezien. Omdat de meeste bedrijven die arbeidsmigranten inhuren ook betrokken zijn bij de huisvesting, komen ze in de problemen wanneer, vaak onbedoeld, de verkeerde regelgeving wordt gehanteerd.
Volker van Vuurde, Holland Contracting

Integratie bemoeilijkt
De praktijken waarbij arbeidsmigranten met een grote groep in een te kleine eengezinswoning, of zelfs caravan worden ondergebracht – waar wel de hoofdprijs voor moet worden betaald − worden niet meer geaccepteerd. Niet door de buurtbewoners, maar ook niet door de arbeidsmigranten. Integratie van bijvoorbeeld Poolse gezinnen is in veel gemeentes niet mogelijk, omdat het lokale beleid alleen toestaat dat tijdelijke arbeidsmigranten zich in de zogenaamde ‘Polen-hotels’ huisvesten.

Grote verschillen in gemeentelijke regelgeving
Volker van Vuurde: “Ik vind het schokkend dat huisvesting van arbeidsmigranten nog steeds niet goed geregeld is, met alle gevolgen van dien. De meer dan 400 gemeenten die Nederland telt, hebben allemaal een andere kijk op het huisvestingsbeleid. De grote gemeentelijke verschillen wat betreft regels, richtlijnen, vergunningen en beleidswijzigingen, zorgen er voor dat het als opdrachtgever heel lastig is om de huisvesting goed te regelen. Overkoepelende regelgeving, die voor alle gemeenten gelijk is, zou het leven voor gemeenten, uitzendbureaus en opdrachtgevers, en uiteindelijk ook die van de arbeidsmigrant een stuk eenvoudiger maken. Daarmee wordt goede huisvesting gefaciliteerd, in plaats van onbedoeld gecompliceerd.”

Bron: Holland Contracting, persbericht 22 november 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek