loading
views

FNV Eemshaven bereidt een kort geding voor tegen Krekels personeel (update)

FNV

29 maart 2012

Buitenlandse werknemers in de Eemshaven worden volgens de FNV maandelijks honderden euro’s onderbetaald.

Volgens de FNV liet bijvoorbeeld uitzendbureau Krekels steigerbouwers bijna 500 euro per maand betalen voor huisvesting en betaalde ze op hun beurt geen verblijfskosten á 150 euro per maand.

In een reactie aan FlexNieuws liet Krekels weten dat hier niets van klopt. Volgens Krekels “betalen werknemers helemaal geen kosten voor huisvesting; die kosten worden juist voor hen betaald door Krekels.” Verder past Krekels voor werknemers “het convenant inzake de uitruil van dubbele huisvesting dat de uitzendbranche met de Belastingdienst heeft afgesloten toe.”

FNV Eemshaven is sinds mei vorig jaar met Krekels in gesprekken en correspondentie verwikkeld. Toen – volgens de FNV – bleek dat Krekels niet van plan was om werknemers conform de CAO te betalen, is in de zomer het verzoek bij de SNCU neergelegd om onderzoek te doen naar de naleving van de cao bij dit bedrijf.

Inmiddels heeft volgens de FNV de SNCU haar onderzoek afgerond. Hieruit blijkt dat Krekels ten onrechte:
– de huisvesting van de buitenlandse werknemers niet vergoed, maar in plaats daarvan de kosten van de huisvesting op het loon in mindering gebracht.
– geen adv dagen toegekend of het uurloon met de waarde van die ADV opgehoogd
– werknemers geen toeslagen toegekend over de gemaakte overuren.
Krekels is volgens de FNV verplicht om de geconstateerde overtredingen van de CAO te herstellen en krijgt daarvoor van de SNCU 14 dagen de tijd.

Volgens Krekels – in een reactie aan FlexNieuws – “is de controleprocedure door de SNCU nog niet afgerond; de procedure bevindt zich pas in stap 4, terwijl de procedure pas na stap 6 wordt afgerond.” Krekels stelt “dat zij kan onderbouwen dat zij wel degelijk aan haar CAO verplichtingen heeft voldaan en zal dat nu richting de SNCU gaan doen.”

FNV Eemshaven bereidt inmiddels een kort geding voor tegen Krekels personeel om, onder straffe van een dwangsom, Krekels vanaf nu de juiste beloning te laten toekennen. Als reactie hierop aan FlexNieuws stelt Krekels dat de FNV ervoor zorgt “dat het uitzendbureau al publiekelijk veroordeeld wordt, nog voor zij zich heeft kunnen verdedigen en niet via de procedure die daarvoor in het leven is geroepen (de SNCU procedure). FNV ontneemt het uitzendbureau daarmee het recht op een eerlijk proces.”

Bron: FNV Eemshaven, 29 maart 2012 en
Reactie Krekels op bericht van FNV, 30 maart 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek