loading
views
0 reacties
Marc Drees

Video, video, video

Als zelfstandig adviseur adviseert Marc Drees bedrijven over de inzet van nieuwe technologie en nieuwe media. Voor FlexNieuws schrijft hij columns over het nut van technische ontwikkelingen voor de dagelijkse praktijk van recruiters. X

4 april 2012

Column Marc Drees

Video, video, video
Alles moet met video, althans zo lijkt het tegenwoordig wel zo’n beetje. Geen video op de vacature- of wervingssite? Shame on you! Geen mogelijkheid om de kandidaat een video-cv te laten insturen? Uit welke eeuw kom je eigenlijk? Geen gelegenheid om een video-interview met een kandidaat af te nemen? Hellooo, this is 2012!
Maar los van al het marketing getoeter; wat is er nou eigenlijk werkelijk van waarde in relatie tot video? Wanneer is video daadwerkelijk een verrijking voor arbeidscommunicatie & employer branding, en is er ook waarde voor videotoepassingen binnen het online recruitment proces? Tijd voor een eerste verkenning.

Arbeidscommunicatie & employer branding
Dit zijn dus feitelijk de marketing toepassing van video; de bekende bedrijfspresentatie al dan niet gecombineerd met video’s van medewerkers die over hun werk binnen het bedrijf vertellen. Gezien de sterke groei van het aantal van dit type video’s op “werken bij” sites, vacaturesites, Facebook en/of LinkedIn pagina’s is dit ondertussen een populair medium geworden om de boodschap te verkondigen. Video moet, video is goed.
Hoewel ik geen cijfers ken die de groei van dit type video’s onderbouwen met langere bezoektijden en hogere conversies hoop ik maar dat de cijfers positief zijn. Tenslotte is er met het maken van video’s geld gemoeid; geld dat je niet aan andere zaken kan besteden als het eenmaal is uitgegeven aan video’s…
Met name de populariteit van video met een pratende medewerker is snel toegenomen, en dat is op zich een goede zaak. Want wie wil nou niet een echte medewerker van vlees en bloed horen vertellen hoe het nou op afdeling XYZ binnen bedrijf ABC eraan toegaat. Waarbij je maar moet hopen dat het geschetste beeld ook oprecht en eerlijk is en niet in elkaar geprakt door één of ander bureau voor arbeidscommunicatie die de hele boel maximaal heeft opgeleukt. Of nog erger, waar de boodschap niet door een echte medewerker maar door een acteur wordt verwoord. Brr…

Online recruitmentrecruitment proces
Een totaal andere tak van sport waar video ook haar intrede heeft gemaakt. En dit keer niet om een (hopelijk waarheidsgetrouw) beeld van het bedrijf en haar medewerkers te geven, maar om het online recruitmentproces efficiënter danwel beter te maken. Op dit moment zijn er feitelijk twee soorten video-toepassingen te onderscheiden:
1. Het video-cv
2. Het video-interview

Video-cv
Het video-cv kan als een tegenhanger van de employer branding video worden gezien. Het is een personal branding mogelijkheid waarbij de kandidaat zich via een videoboodschap voorstelt. Maar heeft het video-cv eigenlijk enige waarde?
Feitelijk bestaat het uitsluitend omdat het technisch mogelijk is. En omdat er partijen zijn die denken dat een video-cv een verrijking is van het reguliere cv. Wat niet het geval is; tenzij je op zoek bent naar acteertalent natuurlijk. En ook dan zou het een slecht idee zijn om dat talent te vragen om een video-cv in te sturen.

Waarom is een video-cv zo’n slecht idee? Omdat video een lineair medium is. Je moet een video-cv bekijken. Dat kost relatief veel tijd; tot wel enkele minuten. En hoewel dat misschien als een beperkte hoeveelheid tijd klinkt, is dat het niet. Zeker niet als je bedenkt dat het scannen van een regulier cv maximaal 10 – 20 seconden in beslag neemt. Dan is er opeens sprake van een enorme vertraging in een selectiestap.

Los daarvan is een homevideo-cv in de meeste gevallen van een tenenkrommend slecht niveau. Waarbij de emoties zullen wisselen tussen extreme, plaatsvervangende schaamte en homerisch hoongelach. Uitsluitend een professioneel gemaakte video met een strak script kan er nog iets toonbaars van maken. Maar zelfs dan is het eindresultaat maar van een zeer beperkte waarde vanwege het lineaire karaker. Een pure tijdsverspilling.

Een video-cv is feitelijk een evolutionaire abberatie. Per ongeluk ontstaan als gevolg van een verkeerde mix van genen. En vervolgens weliswaar tot leven gebracht maar niet in staat om zelfstandig te overleven. En daarom gedoemd om uit te sterven. Waarbij ik zou willen opmerken: hoe eerder, hoe beter.

Video-interview
Een heel ander verhaal is het video-interview. Ook wel als videosollicitatie omschreven, maar dat is nou weer net een stap te ver. Want een sollicitatiegesprek dient zo persoonlijk mogelijk te zijn, en daarvoor is een videoverbinding niet echt een geschikt medium.

Een video-interview kan feitelijk als een indringender vorm van chat worden gezien. Maar ook een vorm waarbij voor beide partijen een goed beeld van elkaar kan worden verkregen. Er zijn feitelijk twee verschillende vormen van het video-interview; asynchroon en synchroon. Nee, het wordt niet technisch, dus niet meteen afhaken. Asynchroon betekent eenvoudigweg dat er geen sprake is van een live-gesprek; de vragen zijn vooraf opgenomen en de reacties van de kandidaat worden opgenomen. Synchroon is dus de tegenhanger; hierbij zijn kandidaat en interviewer gelijktijdig aanwezig en onstaat er dus een echte (live) interactie.

Ondertussen is er een hele range van toepassingen beschikbaar, van gratis tot betaald. In de gratis categorie zijn er Skype en Google @, een eenvoudige maar effectieve synchrone toepassing. In de betaalde categorie vallen onder meer Clooks en Cammio; en deze toepassingen bieden de mogelijkheid om zowel asynchroon als synchroon een interview uit te voeren. Maar naast genoemde partijen is er een groot aantal andere aanbieders uit binnen- en buitenland die zich op deze markt heeft gestort (o.a. Movaview, CVive, HireArt).
En mits met beleid toegepast kan het video-interview een plek verwerven binnen het (online) recruitment proces. Waarbij het video-interview vooral als een productiviteitstool dient te worden gezien; geen verlies van reistijden, ook goed toepasbaar buiten kantooruren. Met als belangrijk voorbehoud dat het video-interview niet het geschikte medium is om een aanname-beslissing op te baseren. Daarvoor is een IRL gesprek noodzakelijk. Inderdaad, een gesprek In Real Life…

Slotopmerking
Video heeft binnen online recruitment zeker toepassingsmogelijkheden, mits met beleid gebruikt. Enerzijds is de toepassing van video binnen arbeidscommunicatie en employer branding een reactie op de jongere (volgens velen video-georienteerde) generaties. Maar de belangrijkste vraag blijft nog altijd in hoeverre het gebruik van video ervoor zorgt dat de bezoeker zich een beter beeld kan vormen en daarmee een betere keuze kan maken; zowel voor zichzelf als voor het bedrijf.
De toepassing van video binnen het online recruitmentproces staat nog helemaal in de kinderschoenen.

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek