loading
views
0 reacties
Hannah Hebly

Column Hannah Hebly, ARTRA: ‘Dé Intercedent bestaat niet’

Hannah Hebly is marketingcommunicatie adviseur bij ARTRA Arbeidsmarkttrainingen / Trecens training en advies. Zij schrijft voor FlexNieuws columns vanuit haar rol bij ARTRA. X

Hannah Hebly, communicatieadviseur ARTRA

Hannah Hebly
Communicatieadviseur ARTRA arbeidsmarkttrainingen

15 februari 2012

‘Dé Intercedent bestaat niet’
Binnen de flexbranche kennen we vele betekenissen voor de functie intercedent, met als belangrijkste twee: ‘bemiddelaar’ en ‘iemand die een bemiddelingsdienst verleent’. Deze intercedenten werken bij intermediairs. Voor een helder verhaal ken ik hieraan de betekenis toe van bedrijven die het bemiddelingsproces voor hun klanten uit handen nemen. Over ‘intermediair’ in de handelsbetekenis van het woord, geeft het woordenboek de volgende termen: 1) intermediaire markt plaatselijke markt, 2) letterlijk: bemiddeling, tussenkomst.
In de flexbranche kennen we verschillende soorten intermediairs.

Verschillende intermediairs
Laten we eerst eens kijken welke vormen van intermediairs (of dus: intermediaire bedrijven) we eigenlijk hebben. Misschien wel de meest bekende is natuurlijk het uitzendbureau. Dan hebben we de werving- en selectiebureaus, maar ook detacheerders worden veel gebruikt als intermediair voor bedrijven die flexkrachten zoeken. Uiteraard kennen we ook het UWV WERKbedrijf en tot slot de re-integratiebedrijven. Voor meer informatie over de verschillen verwijs ik je naar recent onderzoek naar Arbeidsbemiddeling.

Verschillende intermediairs, verschillende intercedenten…
Het is al min of meer gezegd: de intermediair is de tussenpartij die intercedenten, ofwel bemiddelaars in dienst heeft om de match tussen werknemer en werkgever (de inlener) te maken. De ene intermediair neemt echter meer werk uit handen van de inlener dan de ander. Zo is ook de taak van de intercedent gevarieerd, als je kijkt naar de gehele flexbranche. Bovendien, kijkend naar bijvoorbeeld de verschillen tussen grote en kleine uitzendbureaus, zie je alleen daarbinnen al verschillen in de functie-inhoud van de intercedent. Bij kleine bureaus pakt een intercedent bijna het hele bemiddelingsproces op, van acquisitie en recruitment tot matching. Bij de grote bureaus wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen de commerciële intercedenten (steeds vaker accountmanager of consultants genoemd) die als voornaamste taak het werven en onderhouden van klanten hebben en intercedenten die zich vooral bezighouden met de werving en selectie van werknemers of juist de planning binnen het bemiddelingsproces.

Wat voor intercedent je ook bent…
Uiteindelijk houdt elke intercedent zich bezig met het bemiddelingsproces, al kunnen de werkzaamheden waar de nadruk op ligt nogal eens van elkaar verschillen. De functienaam ‘intercedent’ dekt lang niet altijd de lading van de uiteenlopende werkzaamheden.
Met een knipoog naar Maxima’s omstreden opmerking ‘De Nederlander bestaat niet’, constateer ik: ‘Dé Intercedent bestaat niet’.

Gelukkig blijft het speerpunt voor elke intercedent het succesvol tot stand brengen van een match tussen werknemer en werkgever. Daar gaat het om en dat is een leuke taak. Hier komt veel kennis bij kijken én je moet je in veel vaardigheden bekwamen. Over een ding zijn wij, ARTRA en onze deelnemers, het eens: Het VAK is leuk!

P.S. Wil jij Intercedent van het Jaar worden? Ga dan naar de site en doe mee. Je kunt je ook laten nomineren door je vestigingsmanager. Voor meer informatie, bel ARTRA op: 026-3337572 en vraag naar Hannah Hebly of Emma Müskens.

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek