loading
views

Kamp: Aanpak malafide uitzendbureaus vanaf januari 2012

2 december 2011

Vanaf 1 december 2011 zet minister Kamp een speciaal team in om malafide uitzendbureaus aan te pakken.

Hij is verder begonnen met een zwarte lijst van verdachte bedrijven. Die bedrijven worden op korte termijn aangepakt. Ook komt er een landelijk meldpunt malafide uitzendbureaus.

Randstad-symposium ‘Waardig uitzendwerk’
Dit zei de minister vandaag tijdens het Randstad-symposium ‘Waardig uitzendwerk, waardig uitzendoverleg en de toekomst van de (uitzend)arbeidsverhoudingen’ in Diemen.

Extra mankracht en aanpassing prioriteiten
Kamp start hiermee een offensief om fraude door uitzendbureaus tegen te gaan. Er gaat een team aan de slag van inspecteurs en rechercheurs bij de nieuwe Inspectie SZW waarin vanaf 1 januari de Arbeidsinspectie en de SIOD opgaan. Dit team werkt intensief samen met de Belastingdienst, IND, gemeenten, politie, justitie en met private partners als ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), SNA (Stichting Normering Arbeid) en de SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten). Het gaat deels om extra mankracht, deels om het aanpassen van prioriteiten binnen het toezicht.

Samenwerking met Poolse autoriteiten
Minister Kamp: ‘We onderzoeken alle mogelijkheden die er zijn om malafide ondernemers het leven zuur te maken. Waar mogelijk worden bestanden van organisaties gekoppeld en gegevens uitgewisseld, nationaal en internationaal’. De inspectie SZW zal bijvoorbeeld met de autoriteiten in Polen samenwerken bij de aanpak van verdachte uitzendbureaus die in beide landen actief zijn. Ook met de autoriteiten in andere landen in Midden- en Oost-Europa wordt de samenwerking gezocht. In die landen maakt men zich grote zorgen over de uitbuiting van arbeidsmigranten en wordt de harde aanpak van Nederland ondersteund.

Samenwerking met SNA
De branche heeft zelf ook een verantwoordelijkheid bij de aanpak van malafide uitzendbureaus. De overheid gaat de branche hierbij wel ondersteunen. Zo gaan de Belastingdienst en de Inspectie SZW gegevens over malafide bedrijven met een certificaat doorgeven aan de SNA. De SNA beheert het register waarin de gecertificeerde instellingen zijn opgenomen. Als de uitzendbureaus aan de eisen voor een certificaat voldoen dan worden ze opgenomen in het register.

Bron: Rijksoverheid.nl, 30 november 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek