loading
views

CBS: Mobiel internetten fors toegenomen

CBS

25 oktober 2011

Mobiel internetten is fors toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

• Helft internetters gebruikt mobiele apparatuur
• Online met mobiele telefoon in jaar tijd verdubbeld
• Sociale netwerken populair onder internetgebruikers
• Lichte stijging aandeel e-shoppers

Online met mobiel verdubbeld
In het voorjaar van 2011 telde Nederland ruim zes miljoen mobiele internetters van 12 tot 75 jaar. Dit is precies de helft van alle 12- tot 75-jarigen die in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek van internet gebruik maakten.
Dit aandeel stijgt al een aantal jaren maar nam vooral in het afgelopen jaar sterk toe. In 2010 ging 36 procent van de internetters mobiel online. In totaal gebruikten in Nederland 12,2 miljoen mensen in het afgelopen jaar het internet. Dit is 93 procent van de onderzochte populatie.

> Bekijk het volledige bericht met de grafieken

Smartphone
De toename van mobiel internetten is vooral te danken aan de ontwikkelingen en verspreiding van de smartphone. In 2011 gaf 43 procent van de internetgebruikers aan online te gaan via een mobiele telefoon. Dat is een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder (21 procent). Ruim 20 procent van de internetters ging mobiel op het web via de laptop. Dit aandeel is vrijwel
gelijk gebleven aan vorig jaar, maar is wel anderhalf keer zo hoog als in 2007 (13 procent).

Hyves, Facebook, Twitter
In 2011 gaf 53 procent van de internetgebruikers aan dat ze in de voorafgaande drie maanden actief waren geweest op sociale netwerken zoals Hyves, Facebook of Twitter. Vooral jongeren tot 25 jaar maken hier veel gebruik van (88 procent). Daarnaast is één op de vijf internetgebruikers actief op de meer op zakelijke contacten gerichte netwerksite LinkedIn. Bijna 80 procent van de internetgebruikers heeft in 2011 goederen gekocht via internet. Het aandeel e-shoppers ligt daarmee iets hoger dan een jaar eerder. De toename is de laatste twee jaren echter minder groot dan gemiddeld sinds 2002.

Bron: CBS, 25 oktober 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek