loading
views

Monster: kwart werknemers zou bedrijfsgeheimen verkopen

Logo Monsterboard

17 oktober 2011

Wereldwijd is een kwart (25%) van de werknemers bereid bedrijfsgeheimen te verkopen.

8 procent van de deelnemers aan de poll zegt zelfs al eens bedrijfsgeheimen te hebben verkocht, terwijl 17 procent aangeeft in te gaan op een aanbod om bedrijfsgevoelige informatie te verkopen, wanneer de kans zich voordoet.

Online poll van Monster
Carrièresite Monster, in Nederland bekend als Monsterboard.nl, trekt deze conclusie op basis van haar online poll onder 4983 bezoekers wereldwijd, gehouden in de eerste weken van september 2011. In Nederland hebben 308 personen meegedaan aan de poll.

Omgaan met bedrijfsgevoelige informatie
75 procent geeft aan ondanks de economische crisis, geen bedrijfsgeheimen te willen verkopen, 35 procent van de respondenten verkoopt geen bedrijfsgevoelige informatie omdat ze bang zijn betrapt te worden. Volgens 40 procent is er geen markt voor de geheimen van de organisatie waarvoor ze werken.

Belang van ethisch gedrag bekend maken
“Ook in economisch onzekere tijden denken de meeste werknemers niet in de verleiding te komen hun werkgever schade te berokkenen voor geld”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Het kan hun carrières kapot maken. Tegelijkertijd hebben organisaties de verantwoordelijkheid zelf zich ethisch te gedragen en het goede voorbeeld te geven.” Hij raadt werkgevers aan om acceptabel en onacceptabel gedrag bekend te maken bij werknemers. “Door ethiek een onderdeel te maken van de evaluatie van de werknemer onderstreep je het belang dat je als organisatie hecht aan eerlijkheid en integriteit.”

Nederlandse werknemer
In Nederland geeft eveneens een kwart van de ondervraagden (27%) aan bereid te zijn bedrijfsgeheimen te verkopen. Slechts 2 procent, tegen 8 procent wereldwijd, geeft aan al eerder bedrijfsgevoelige informatie te hebben verkocht, 25 procent zegt bedrijfsinformatie te verkopen mocht de gelegenheid zich aandienen. 41 procent van de Nederlandse werknemers verkoopt geen bedrijfsgeheimen uit angst betrapt te worden, terwijl 32 procent geen bedrijfsgeheimen verkoopt omdat daar geen markt voor is.

Bron: Monsterboard.nl, 17 oktober 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek