loading
views

FNV: ‘Uitzendkrachten doen te veel vast werk’

11 oktober 2011

Maand van het Onzekere Werk

De FNV heeft oktober 2011 uitgeroepen tot maand van het onzekere werk. Bijna drie miljoen mensen werken met een tijdelijk contract, als uitzendkracht of als oproepkracht. Volgens de FNV verkeren ze daardoor regelmatig in onzekerheid over hun werk en inkomen en krijgen moeilijker een hypotheek.

De aftrap vond plaats op 1 oktober 2011 met een conferentie ter gelegenheid van de invoering van de achturige werkdag 100 jaar geleden. Op vrijdag 7 oktober voeren vakbonden in de hele wereld actie voor ‘Gewoon Goed Werk’ tijdens de World Day for Decent Work. In Nederland wordt dan een boek gepresenteerd met portretten van mensen met onzeker werk. Ook is er een internationale conferentie in Amsterdam met de hoogste baas van de internationale vakbeweging, IVV-leider Sharan Burrow. Daarbij wordt de FNV Vakbondsrechtenprijs uitgereikt.

Keurmerk Gewoon Goed Werk
Op 8 oktober organiseert het FNV.B Magazine het eerste FNV.B Café-debat van op 8 oktober in de Burcht in Amsterdam over de afbraak van sociale zekerheid. Andere activiteiten zijn het tweedaagse Schoonmaakparlement op 24 en 25 oktober; presentatie van een keurmerk voor ‘Gewoon Goed Werk’ dat werknemers zelf aan hun bedrijf kunnen geven; de presentatie van een nota over arbeidsmigratie; een tweedaagse workshop over uitzendwerk bij de Internationale Arbeidsorganisatie ILO (onderdeel van de Verenigde Naties) in Genève én de start van een Flexcampagne door FNV Jong.

De maand wordt afgesloten met de presentatie van nieuw onderzoek naar de kosten en baten van onzeker werk op maandag 31 oktober, eveneens in de Burcht te Amsterdam.

CAO afspraken
De vakbond liet dinsdag weten daarover in de CAO’s afspraken te willen maken. Volgens Anja Jongbloed, de cao-coordinator van FNV Bondgenoten in de Telegraaf: “Als bepaalde werkzaamheden 9 van de 12 maanden in een jaar door een uitzendkracht worden verricht, moet die uitzendkracht een vast contract krijgen”. Nu is dat (al) geregeld in 7 procent van de CAO’s die FNV Bondgenoten afsluit.

Bron: FNV Bondgenoten, oktober 2011

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek