loading
views
0 reacties
Marjolein Stok

Column Marjolein Stok, Exact PI: de intercedent met HR kwaliteiten

Marjolein Stok is Operationeel Directeur Exact personeelsintermediair. Op uitnodiging van FlexNieuws beschrijft Marjolein vanuit de praktijk de veelzijdigheid van het vak van intercedent. Ze vindt dat intercedenten meer aandacht en waardering verdienen vanwege de uitdagingen die het vak biedt. X

10 oktober 2011

Marjolein Stok, Exact personeelsintermediair, Operationeel Directeur

Door Marjolein Stok
Operationeel Directeur Exact personeelsintermediair

Op uitnodiging van FlexNieuws beschrijft Marjolein Stok vanuit de praktijk de veelzijdigheid van het vak van intercedent.

De intercedent met HR kwaliteiten
Graag wil ik deze column openen met een diepe buiging voor mijn collega’s in het werkveld. Geen enkele functie is zo onderschat als die van intercedent. Naast extern recruiter ben je namelijk vaak ook – maar zeker niet alleen – HR adviseur, juridisch adviseur, coach, accountmanager, relatiebeheerder en onderhandelaar. Daarbij heb je te maken met meerdere partijen die allemaal zo goed mogelijk bediend willen worden. Je moet dus een enorme energie hebben om de hele dag van de ene naar de andere rol te schakelen.

Toen ik 12,5 jaar geleden solliciteerde bij Exact personeelsintermediair, een “uitzendbureau”, als rechterhand van de directeur, was ik eigenlijk een beetje huiverig of dit wel mijn type organisatie was. Zoveel “uitzendmiepen” of “cv-schuivers” bij elkaar, zou dat nou echt een leuke werkomgeving zijn? Ja dus! En wat had ik mij vergist in het vak van de intercedent. Het vak is breder, moeilijker en leuker dan ik ooit had kunnen denken. Daarom werken er bij Exact ook geen intercedenten, maar adviseurs. Niet iedereen ziet dagelijks van dichtbij wat er allemaal komt kijken bij deze allround functie. Daarom grijp ik dit podium aan om daar verandering in te brengen.

Ik ga de komende tijd de veelzijdigheid van het vak onderbouwen met verhalen uit de praktijk. Zelf vind ik het erg mooi als een collega eigen initiatief neemt en met haar/zijn inbreng (ja, er werken gelukkig ook echte stoere mannen als intercedent) een waardevolle aanvulling is voor de klant en de flexkracht. Dit keer een voorbeeld van een collega die een knap staaltje van coachingsvaardigheden heeft laten zien.

Een klant in Amsterdam gaf aan dat een medewerker die daar via ons werkte, nog niet helemaal voldeed aan de verwachtingen en eigenlijk nog een klein zetje in de rug nodig had. De medewerker was al een tijdje aan het werk, maar nam nog niet voldoende de gezochte pro-actieve rol aan. Het was de bedoeling dat hij de aanwezige junior medewerkers ging aansturen en dat alle vragen en opmerkingen via hem gingen lopen, en dit was helaas nog niet het geval. Om het hiaat in de verwachtingen op te vullen, heeft Petra Pierik, senior adviseur op ons kantoor in Amsterdam, iedereen verrast met haar persoonlijke oplossing. Petra: “Uiteraard wilde ik niet dat onze bemiddeling zou stuklopen op iets wat wel te realiseren was bij deze medewerker, dus heb ik een plan van aanpak gemaakt en ben ik zelf in de rol van coach gestapt. Met als doel de medewerker snel en zonder extra kosten alsnog op het juiste niveau te brengen.”

Het plan bestond uit drie persoonlijke coaching sessies waarin de aandachtspunten en knelpunten van de medewerker werden besproken en waarin vervolgens SMART doelen werden vastgesteld. Hierin kwamen de volgende vragen naar voren: Wat willen we bereiken? Waarom willen we dit doel bereiken? Wie zijn erbij betrokken? Waar gaan we het doen? Wanneer gebeurt het? Door samen antwoord te geven op de bovenstaande vragen, dit door te voeren in de praktijk en natuurlijk te evalueren was de gewenste situatie in een mum van tijd bereikt. Natuurlijk was ook de klant hier erg blij mee: “De werknemer stuurde de junior medewerkers beter aan en pakte het overige werk ook beter op. De persoonlijke sessies hebben als resultaat dat het vertrouwen in onze medewerker is terug gewonnen, met dank aan de veelzijdigheid van Petra.”

Petra weet als geen ander wat de aantrekkelijkheid van het vak is: “Veel mensen zien dit vak als opstapje van hun carrière en zijn maar een korte periode actief als intercedent, maar als je net als ik al jaren dit vak uitoefent, ervaar je hoe afwisselend en uitdagend de functie is. Als je door je kennis en ervaring kan inspelen op de behoeftes van zowel de klant als van de kandidaat dan geeft dat een enorme kick!”

Dit is slechts één voorbeeld van een slimme, getalenteerde intercedent. De komende periode zal ik het – in samenwerking met FlexNieuws – met veel meer voorbeelden uit de praktijk aantonen, waardoor niemand er meer omheen kan: Intercedent (of adviseur) in de uitzendbranche, de meest veelzijdige functie van Nederland!

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek