loading
views

Payrollers bij overheid dreigen te staken

7 oktober 2011

AgentschapNL en payrollbedrijf CapitalP krijgen tot zondag middernacht om met FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond een goed sociaal plan af te sluiten.

Doen ze dat niet, dan leggen de gepayrollde ambtenaren die bij een reorganisatie van het onderdeel van het ministerie van Economische Zaken hun baan kwijt raken, maandagochtend 10 oktober het werk neer. Dat staat in het ultimatum dat de bonden AgenschapNL en CapitalP hebben gesteld.

Sociaal plan
De bonden proberen al ruim een half jaar een sociaal plan af te spreken voor de getroffen medewerkers. AgentschapNL en CapitalP blijven echter naar elkaar wijzen als het gaat om de verantwoordelijkheid voor het sociaal plan. Mariette Patijn, bestuurder FNV Bondgenoten: “Het gaat hier om mensen die al jaren via een payrollconstructie voor AgentschapNL werken. Zij worden nu opeens zonder ontslagvergoeding of wat dan ook op straat gezet. Dat kan niet. Als je mensen als ambtenaar in dienst neemt, want zo is het ze voorgespiegeld, dan moet je ze ook het flankerend beleid bieden dat voor ambtenaren geldt.”

Voor het eerst staken
Als de AgentschapNL-ers maandag het werk neer leggen is dat voor het eerst dat gepayrollde werknemers dan staken voor een gelijke behandeling als hun vaste collega’s. Roderik Mol, bestuurder CNV Dienstenbond: “We hebben in april al een paar keer actie gevoerd en ook vorige week hebben we Agentschap en CapitalP weer met een actie laten weten dat de mensen de poppenkast zat zijn. Ze willen een sociaal plan en ze willen het nu en ze zijn bereid er voor te staken.”

Honderden banen
Bij AgNL verdwijnen in de periode tot 2014 honderden banen. In ieder geval moeten alle tijdelijke krachten verdwijnen. Voor de bonden is het onacceptabel dat dit gebeurt zonder goede afvloeiingsregeling met omscholing, outplacement en ontslagvergoeding.

Zwartboek
De ervaringen van de werknemers van AgentschapNL met payrollen zijn gebundeld in een zwartboek . Dat werd afgelopen maandag aan de directeur van AgentschapNL overhandigd.

Bron: FNV Bondgenoten, 7 oktober 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek