loading
views

Invallen bij uitzendbureau Gyron Crew

8 oktober 2011

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Arbeidsinspectie (AI) houden sinds woensdagmorgen een grootschalige actie tegen uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart.

In het hele land worden ruim 100 schepen gericht gecontroleerd en er zijn invallen gedaan bij uitzendbureau Gyron Crew in Werkendam en Delft. Dit bureau is verantwoordelijk voor de tewerkstelling van enkele honderden Filippijnse bemanningsleden in de Nederlandse binnenvaart.

Tijdens eerdere controles van de Arbeidsinspectie is het vermoeden ontstaan dat uitbuiting (een vorm van mensenhandel) en valsheid in geschrift in de binnenvaart structureel voorkomen.

Twee verschillende arbeidscontracten
Er zijn sterke aanwijzingen dat voor Filippijnse matrozen twee verschillende arbeidscontracten worden opgemaakt. Een met een hoog loon in euro’s en een ander met een veel lager loon in Amerikaanse dollars. De contracten met het hoge loon worden door het uitzendbureau gebruikt om bij UWV tewerkstellingsvergunningen te verkrijgen. In de praktijk krijgt het Filippijnse personeel het lage loon van een paar honderd dollar uitbetaald. Daarvoor maken de matrozen werkdagen van meer dan 10 uur. Zes dagen per week. De bemanningsleden blijven acht maanden op een schip en kunnen en mogen dat niet verlaten.

Bron: Persbericht Openbaar ministerie, 8 oktober 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek