loading
views

Please: Groei aantal loonbeslagen

Logo Please Payroll9 augustus 2011

Please Payroll constateert dat het aantal loonbeslagen in Nederland blijft groeien.

Please schat dat er door alle gerechtsdeurwaarders gezamenlijk per jaar tussen de 300.000 en 400.000 keer beslag op inkomen wordt gelegd. De administratieve afhandeling daarvan kost werkgevers veel tijd en energie. Wel blijkt het snel en correct uitvoeren van een loonbeslag een effectief middel om te voorkomen dat schuldenlasten verder oplopen.

Geen landelijke cijfers beschikbaar
Hoewel landelijke cijfers over het totaal aantal loonbeslagen niet voorhanden zijn merkt Please dat schuldeisers vaker loonbeslag leggen. Dat komt mede omdat het aantal organisaties die zonder rechterlijke tussenkomst een dergelijk beslag mogen leggen groeit. Zo mogen naast de Belastingdienst en de gemeente ook het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), de IB-groep, de Sociale Verzekeringsbank en het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) zich direct bij de werkgever melden als er sprake is van betalingsachterstand bij een werknemer.

Procedure
Please heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van een aparte procedure voor het afhandelen van loonbeslagen. Die omvat onder meer direct overleg met de deurwaarder en de schuldeiser over een realistische afbetalingsregeling. Please-directeur Jan Franken: “Mede daardoor hebben we in onze eigen organisatie het tij kunnen keren en is er inmiddels sprake van een daling van het aantal loonbeslagen bij de opdrachtgevers waarvoor wij werken.”

Resultaat
Door de aanpak van Please is het aantal loonbeslagen wegens het niet betalen van zorgpremie met 45% gedaald. Ook is het aantal loonbeslagen bij jongeren tot en met 25 jaar sterk gedaald.

Bron: Please Payroll, 3 augustus 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek