loading
views

Staking Imperial Tobacco

11 mei 2011

Werknemers van Imperial Tobacco in Joure hebben sinds maandagochtend 6:00 uur het werk neergelegd. Slechts vier van de 22 machines draaien nog. “Alleen zes tijdelijke krachten werken nog, uit angst dat anders hun contract niet verlengd wordt”, beschrijft vakbondsbestuurder Dick Heinen de situatie.

Vakbond FNV Bondgenoten had eerder Imperial Tobacco Joure een ultimatum gesteld. Indien het bedrijf niet voor 12:00 uur maandagmiddag de cao-afspraken zou naleven, dan volgden er acties. Werknemers worden gedupeerd omdat de werkgever de afgesproken periodieke verhoging verrekent met individuele of persoonlijke toeslagen, aldus de vakbond.

Langere werkweek
Zonder overleg met de bond heeft Imperial Tobacco een aantal artikelen uit de cao eenzijdig tekstueel aangepast. “We hadden bijvoorbeeld afgesproken dat alleen voor de duur van een van tevoren afgesproken periode een langere werkweek kon gelden voor de ICT-afdeling”, aldus Heinen. “Maar nu staat er dat de werkweek ‘permanent verlengd kan worden’. Dergelijke eenzijdige aanpassingen moeten worden teruggedraaid.”

Kort geding dinsdag in Utrecht
Morgen dient er een kort geding in de rechtbank in Utrecht. Heinen legt uit: “De werkgever heeft ons gesommeerd om het principeakkoord te ondertekenen”. Maar dat weigeren we, zolang de werkgever een punt van dat akkoord verkeerd uitvoert, waardoor zestig werknemers minder loon krijgen dan de overige driehonderd.” Ook dinsdag wordt gestaakt: “We vertrekken morgenochtend om 6:30 uur met een bus met zestig stakers.”

Bron: FNV Bondgenoten, 9 mei 2011


Stakingsmelding
Op grond van art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediair(s) (hierna: Waadi) is het uitzendbureaus e.d. niet toegestaan arbeidskrachten ter beschikking te stellen aan bedrijven, ondernemingen of onderdelen daarvan, waar op dat moment een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst.

> Meer over de Waadi

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek