loading
views
0 reacties
Hinke

Column Susanne de Vries: Professionaliseren in flex

X

Susanne de Vries, ARTRA

Susanne de Vries
Directeur ARTRA arbeidsmarkttrainingen


27 april 2011

Professionaliseren in flex – Excelleren in flex –
Opleiden in flex – Bezinnen op flex

Dit zijn zo de trends en topics in de flexbranche in de afgelopen maanden en het stemt mij bijzonder positief. Alle aandacht onderstreept het belang van de branche in zijn algemeenheid en opleiding en ontwikkeling in het bijzonder.

Er is sprake van een kritische blik vanuit de politieke hoek. De politiek wil malafide praktijken aan banden leggen, de Belastingdienst heeft inmiddels een naheffing gedaan van 24 miljoen euro loonbelasting en premies bij organisaties die hun zaakjes niet op orde hebben. Verwacht wordt dat bemiddelingbureaus in de nabije toekomst weer aan een registratie-eis zullen moeten voldoen. Niet alles wordt met open armen ontvangen in de branche maar het draagt zeker bij aan een verdere professionalisering.

Een van de NBBU-thema’s is momenteel Excelleren in Flex, waarmee deze branchevereniging de leercultuur bij haar leden wil bevorderen en ondersteunen.
Ook de ABU benadrukt het belang van ontwikkelen en opleiden van flexkrachten.

Genoeg reuring dus en veel aandacht voor het opleiden van flexmedewerkers.
Hopelijk wordt daarbij één ding niet over het hoofd gezien:
De ontwikkeling van de werknemers in de flexbranche zelf. Hoewel onze markt aantrekt, zien we nog niet altijd dat bedrijven nut en noodzaak van het opleiden van hun intercedenten hoog in het vaandel hebben. Daar waar dat voor flexkrachten wel meer en meer vanzelfsprekend wordt.

Een gemiste kans, want juist goed opgeleide en getrainde intercedenten en consultants zullen veel eerder de commerciële kansen gebruiken.

Begin dit jaar hebben we Exact personeelsintermediair uitgenodigd voor een workshop Detacheren binnen de Uitzend CAO’s.

“Het kwam op een perfect moment”, volgens operationeel directeur Marjolein Stok. “Wij waren juist bezig met een bezinning op onze flexdiensten. De helderheid van uitleg over de flexibiliteit die binnen de CAO mogelijk is en de mogelijkheid boven de materie uit te stijgen heeft ons geholpen onze positionering te herzien. Voorheen was de keuze voor detacheren onderbelicht, maar inmiddels gebruiken we alle mogelijkheden die binnen de CAO aanwezig zijn. We spelen heel flexibel in op de wensen van onze klanten, waarbij we gebruik maken van alle flexvormen en van de voordelen die detacheren heeft voor het opvolgend werkgeverschap. Inmiddels zijn we twee maanden verder en we merken dat onze vernieuwde blik op onze flexdiensten zeer positief wordt ontvangen door zowel klanten als prospects en dat we er een voorsprong mee hebben gecreëerd op onze concurrenten.”

Toch een bijzonder effect van een van onze opleidingen!

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek