loading
views

ZLTO daagt Kamp over werkvergunningen

18 april 2011

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) spant een kort geding aan tegen minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) inzake de wijziging ten aanzien van tewerkstellingsvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse arbeiders.

Het is vooral het moment waarop de minister zijn beleidswijziging bekend maakte dat de telers en kwekers in problemen brengt, stelt ZLTO. De werkzaamheden zijn in volle gang; als telers en kwekers niet op tijd kunnen leveren stelt dat de continuïteit van de bedrijfsvoering direct in gevaar.

Ondernemersrisico
De beleidswijziging van de minister kan onmogelijk gezien worden als een normaal ondernemersrisico, vindt de organisatie. Ondernemers kunnen binnen de korte tijdspanne die hen rest (van enkele dagen tot enkele weken), onmogelijk voldoende personeel vinden en zeker niet de mensen voldoende en direct geschikt voor de oogst- en plantwerkzaamheden die momenteel in volle gang zijn.

Geen behoorlijk bestuur
Aanleiding voor de juridische stappen die ZLTO vandaag namens de leden in gang zet, is de bevestiging die de minister begin van deze week deed, dat hij tot 1 juli mondjesmaat vergunningen verleent, maar daarna niet meer. De minister wijkt daarmee eenzijdig af van de afspraken die zijn gemaakt tussen (Z)LTO en UWV, aldus ZLTO. Volgens de organisatie tart de minister hiermee het beginsel van behoorlijk bestuur.

Deze herfst moet de minister besluiten of volgend jaar (2012) voor Roemenen en Bulgaren dezelfde regels gaan gelden als voor medewerkers uit andere Europese landen.

Bron: ZLTO, 15 april 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek