loading
views

Valse beschuldigingen FNV over ontslagrecht

Logo VNO-NCW14 april 2011

De FNV beschuldigt bedrijven er ten onrechte van dat zij op grote schaal vaste werknemers ontslaan om vervolgens personeel met een flexibel contract in te huren.

De vakbond geeft dat toe in de Volkskrant van vandaag. VNO-NCW vindt het schadelijk voor de genoemde ondernemingen dat de FNV op deze manier de discussie over het ontslagrecht met minister Kamp probeert te beïnvloeden. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over deze kwestie.

Geen trend
De FNV krijgt naar eigen zeggen minimaal één voorbeeld per dag aangereikt over het vervangen van vast door flexibel personeel. VNO-NCW heeft geen aanwijzingen dat dit een trend is, laat staan dat het op grote schaal gebeurt. Bovendien toetst het UWV de ontslagaanvraag, aldus de werkgeversorganisatie.

Ander scenario
Volgens VNO-NCW is het ‘denkbaar’ dat een bedrijf vaste werknemers om bedrijfseconomische ontslaat, omdat er meerjarig, structureel werk verdwijnt. In de tussentijd huurt het uitzendkrachten of ZZP-ers in, om werk af te maken of omdat er slechts sprake is van tijdelijk werk. Maar zo’n scenario is volgens VNO-NCW wat anders dan via sluipwegen het ontslagrecht omzeilen of vaste krachten een-op-een inuilen voor flexkrachten zoals de bonden suggereren.

Excuses
De FNV noemt publiekelijk bedrijven als KPN, Philips, Diergaarde Blijdorp en Sita als voorbeelden. Bij KPN wordt het niet uitgesloten dat er voor meer flexwerkers wordt gekozen. Maar KPN is van mening dat de bonden dit zelf uitlokken, omdat de bonden niet willen praten over het flexibeler inzetten van de vaste mensen. De andere genoemde bedrijven herkennen zich niet in het geschetste beeld van de vakbond. De FNV geeft in de Volkskrant ook toe dat het de beschuldigingen niet heeft gecontroleerd en biedt haar excuses aan.

Bron: VNO-NCW, 14 april 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek