loading
views

Minder administratie door uniform loonbegrip

12 april 2011

Minder administratieve lasten en een begrijpelijker loonstrookje. Dat wil staatssecretaris Weekers (Financiën) bereiken door een uniform loonbegrip in te voeren. De Kamer steunt in overgrote meerderheid zijn voorstel.

De Kamer stemt op 12 april over het wetsvoorstel en over de moties die bij dit debat zijn ingediend. Weekers wil met een uniform loonbegrip ervoor zorgen dat er nog maar één grondslag is voor toepassing van alle loonheffingen. Dat scheelt het bedrijfsleven veel geld.

Reacties politiek
Een “praktisch voorstel”, oordeelt VVD-woordvoerster Neppérus. Van Vliet (PVV) complimenteert de staatssecretaris met dit “goede voorstel”. “Pure winst”, zegt Groot (PvdA). Omtzigt (CDA): “Goed dat er nu eindelijk lastige knopen zijn doorgehakt.”

Lastenverlichting voor het bedrijfsleven slecht voor minima?
Volgens Bashir (SP) en Braakhuis (GroenLinks) gaan sociale minima met kinderen er als gevolg van het voorstel op achteruit. Staatssecretaris Weekers belooft dat hij de koopkrachteffecten van zijn voorstel nog zal bezien voordat het van kracht wordt. Dat werkgevers als gevolg van het voorstel minder gemakkelijk mensen uit kwetsbare groepen in dienst nemen, zoals Braakhuis betoogt, ontkent de staatssecretaris. Hij verwijst hiervoor naar een CPB-onderzoek op dit punt.

Inwerkingtreding uniforme loonbegrip
Om samenloop met invoering van het nieuwe toeslagensysteem bij de Belastingdienst te voorkomen, gaat het voorstel van staatssecretaris Weekers pas op 1 januari 2013 in.

Bron: Tweede Kamer, 7 april 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek