loading
views

Yacht: tekort civieltechnici ondanks daling vacatures

logo Yacht9 april 2011

In het eerste kwartaal van 2011 is de vraag naar professionals op het gebied van bouw, civiel en ruimtelijke ordening (RO) gekrompen met 36% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010[1].

Dit blijkt uit de analyse “Trends en ontwikkelingen op de Bouw, Civiel & RO arbeidsmarkt 1e kwartaal 2011” van Joost Duffhues, competence director BCRO bij Yacht.

Vraag system engineering Rijksoverheid
Vanuit de arbeidsmarkt blijft er een structurele vraag bestaan naar civieltechnici, vooral naar degenen met Rijksoverheidervaring op het gebied van system engineering. Voor deze groep blijven de vooruitzichten goed. De Rijksoverheid heeft namelijk een aantal grote projecten in het vooruitzicht dankzij de stimuleringsmaatregelen voor de economie (zoals bijvoorbeeld de 30 spoedaanpak projecten).

Tekort ondanks daling vacatures

Een nadere analyse van de totale krimp van 36% leert het volgende: voor Bouw geldt een daling van 27% van het aantal vacatures t.o.v. dezelfde periode in 2010. Voor Civiel geldt een daling van 37% en voor RO zelfs een daling van 71% ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Ondanks de forse daling van de civiele vacatures blijft er sprake van een structureel tekort. In de civiele markt is al geruime tijd sprake van schaarste wat nu gecombineerd wordt met een lage mobiliteit. Civieltechnici zijn onzeker over de arbeidsmarkt en kiezen voor de veiligheid van hun huidige baan.

Pas groei in 2012

Duffhues: “Er zijn geen signalen voor een snelle opleving van de woning- en utiliteitsbouw, voor 2011 wordt een verdere daling verwacht en pas in 2012 zal er sprake zijn van groei. Kleine GWW Bedrijven[2] die het vaak moeten hebben van onderaanneming van middelgrote en grote GWW aannemers, merken dat er minder werk gedelegeerd wordt omdat de middelgrote en grote GWW bedrijven het werk zelf hard nodig hebben. Ingenieursbureaus merken sterk dat provincie, gemeente en waterschappen fors bezuinigen en geven winstwaarschuwingen af. De groeiende opdrachten vanuit de overheid (Rijkswaterstaat), bedrijfsleven (ProRail), industrie (+49%) en de financiële instellingen (+58%) kunnen de wegvallende vraag niet compenseren.

Langer doorleren
Vanuit de aanbodzijde betekent dit dat studenten langer doorleren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en een beter moment van toetreding tot die arbeidsmarkt af te wachten. Er komen dus minder starters beschikbaar” Hij vervolgt: “Door deze onzekere tijden begeven de ervaren professionals zich steeds minder op de arbeidsmarkt en koestert men de zekerheid van het huidige bestaan. Ondanks deze vooruitzichten zijn salaris en inhoud van het werk de top 2 aspecten bij een baankeuze. Duidelijk is ook dat men zich voor arbeidsmarktoriëntatie laat leiden door bekenden/netwerk, aanbod bij detacheerders en door sociale netwerken (LinkedIn, Facebook).

[1] Gebaseerd op het totale aantal gepubliceerde print en online vacatures
[2] Grond-, weg- en waterbouw

Bron: Yacht, 9 april 2011

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek