loading
views

LTO: nieuwe regels arbeidsmigratie schadelijk

9 april 2011

LTO Nederland is zeer teleurgesteld over het besluit van het kabinet om vanaf 1 juli a.s. alleen nog in uitzonderingsgevallen tewerkstellingsvergunningen af te geven voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië. “Het kabinet legt het probleem wel heel gemakkelijk op het bordje van ondernemers”, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

De LTO-voorzitter vreest dat bedrijven door het kabinetsbesluit knel komen te zitten. Dat zal schade opleveren voor de economie. Hij vindt het buitengewoon merkwaardig, dat Bulgarije en Roemenië wel volwaardig lid zijn van de Europese Unie, maar dat voorbij wordt gegaan aan het vrij verkeer van werknemers in de 27 lidstaten. Het is meten met twee maten, vindt Maat.

Overheid medeverantwoordelijk
Hij wil op korte termijn overleg met minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over een overgangsregeling en situaties, waarin sprake is van uitzonderingsgevallen. “Als bedrijven echt geen kant meer uit kunnen omdat ze geen mensen kunnen krijgen, kun je als overheid de medeverantwoordelijkheid daarvoor niet uit de weg gaan. Telers en kwekers mogen niet de dupe worden van dit arbeidsmarktbeleid.”

Seizoenwerk en oogst in gevaar
Maat stelt vast dat de VNG en gemeenten amper in actie zijn gekomen om werklozen aan de slag te krijgen: “Er is veel te weinig gedaan om er voor te zorgen, dat mensen geen werk kunnen weigeren. In sommige regio’s kunnen ondernemers, die alles uit de kast hebben gehaald om medewerkers te werven, simpelweg geen personeel krijgen. Het kan toch niet zo zijn dat het seizoenwerk en straks ook de oogst in gevaar komen omdat er geen mensen beschikbaar zijn.”

Bedrijfstak verantwoord en volwassen met twv
De voorzitter van LTO Nederland vindt dat de bedrijfstak de afgelopen jaren heel verantwoord en volwassen is omgegaan met aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen (twv). Ondernemers vroegen zo’n vergunning volgens pas aan, als ze kant meer uit konden. “Jaarlijks ging het om ongeveer tweeduizend twv’s voor seizoenwerk. Die medewerkers verbleven dan enkele weken of maanden hier en gingen vervolgens weer terug. Dit heeft in de praktijk nooit problemen gegeven”, aldus Maat.

Bron: LTO persbericht, 9 april 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek