loading
views

Payroll-ambtenaren in actie voor sociaal planFNV4 april 2011

Werknemers van AgentschapNL (AgNL), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, protesteren dinsdag tegen het feit dat het ministerie ze bij een reorganisatie zonder sociaal plan op straat wil zetten.

Deze groep is niet direct in dienst bij AgNL, maar werkt er via payrollbedrijf CapitalP. “Maar dat wil niet zeggen dat AgNL niet dezelfde verantwoordelijkheid heeft voor die mensen als voor de ‘echte’ ambtenaren”, zegt Mariette Patijn, bestuurder van FNV Bondgenoten. “Deze mensen horen gewoon bij AgNL, ze zijn naar onze mening feitelijk ambtenaar, maar verworden nu opeens tot een flexibele schil die je gewoon weg kan gooien? Dat lijkt me niet.”

Tijdelijke krachten
Volgens AgNL verdwijnen dit jaar 243 banen. In de periode tot 2014 moeten alle tijdelijke krachten verdwijnen. Voor FNV Bondgenoten is het onacceptabel dat dit gebeurt zonder goede afvloeiingsregeling met omscholing, outplacement en ontslagvergoeding zoals dat voor ambtenaren gebruikelijk is.

Opzeggen payroll-cao

FNV Bondgenoten zegde begin maart dit jaar de VPO-cao voor payroll-ondernemingen op. Patijn: “Eigenlijk precies om wat hier gebeurt: payrollen wekt ongelijke behandeling in de hand en werkgevers voelen zich niet meer verantwoordelijk voor mensen die wel voor hen werken.”
Uniek

De actie bij AgNL is uniek: het is voor het eerst dat werknemers van AgentschapNL in actie komen en voor het eerste dat gepayrolde werknemers opkomen voor hun rechten.

Bron: FNV Bondgenoten, 4 april 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek