loading
views

DNB: flexwerk beperkt gevolgen crisis24 februari 2011

Landen met een flexibele arbeidsmarkt hebben minder te lijden onder de crisis. Terwijl in ons land het verlies aan inkomen door de crisis circa 5 procent bedraagt, komt dit verlies in Nieuw Zeeland uit op ruim 2 procent.

Er zijn echter ook landen waar het inkomensverlies door de crisis veel hoger is dan in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB). Het DNB-onderzoek, dat binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Kyklos zal verschijnen, analyseert in hoeverre deze verschillen in het effect van de crisis samenhangen met de flexibiliteit van de arbeidsmarkt.

Flexibiliteit arbeidsmarkt en gevolgen crisis
Naar schatting zou het inkomensverlies in Spanje 2 procentpunt lager zou zijn geweest wanneer de arbeidsmarkt net zou flexibel zou zijn geweest als in Nieuw Zeeland.

Voor de geïndustrialiseerde landen wordt overigens geen significante samenhang gevonden tussen de flexibiliteit van de arbeidsmarkt en de duur van de crisis. Dit kan betekenen dat een flexibele arbeidsmarkt geïndustrialiseerde landen beter in staat stelt om de gevolgen van de crisis op te vangen, concludeert DNB.

Het onderzoek
Het onderzoek heeft betrekking op 56 landen. De drie maatstaven om de flexibiliteit van de arbeidsmarkt in kaart te brengen zijn arbeidsmarktregulering, ontslagkosten en aannamekosten.

Gerelateerd nieuws
> Flexwerk vaak geen opstap naar vast werk
> Zakelijke dienstverleners stuk positiever
> ABU en TNO uitzendbranche innovatie contract
> Flexwerk goed voor werkvloer en werknemer

Bron: DNB, 22 februari 2011

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek