loading
views

Flexwerk vaak geen opstap naar vast werkLogo CBS23 februari 2011

De laatste jaren lijkt er sprake van een structurele toename van het aantal mensen dat van baan verandert. De baan-baanmobiliteit was in 2009 nauwelijks lager dan in de hoogconjunctuur van 2007.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen CBS/TNO-publicatie “Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt: De focus op kwetsbare groepen”, waarin CBS en TNO hun expertise op het terrein van arbeidsmarktdynamiek hebben gebundeld.

Meer risico op werkloosheid

Tijdelijk werk blijkt vaak geen opstap te zijn naar vast werk. In tegendeel, werknemers met een tijdelijke aanstelling lopen meer risico op werkloosheid dan mensen met een vaste aanstelling, terwijl de duur van de werkloosheid niet korter is dan na een vast contract.

Vaker met vroegpensioen

Ouderen wisselen minder vaak van baan dan jongeren. Tussen 2008 en 2009 wisselde. 4,4 procent van de werknemers tussen de 45 en 65 jaar van baan, van de werknemers tussen de 15 en 25 jaar was dit 24,2 procent. Als ze hun baan verliezen, komen ze minder makkelijk weer aan de slag. Van de 45-tot 65-jarigen die in 2008 geen betaald werk hadden was slechts 6,4 procent een jaar later aan het werk. Ouderen die lang in dezelfde functie werkzaam zijn, gaan vaker met vroegpensioen.

Functieuitbreiding en training
Bij laagopgeleiden gaan functieuitbreiding en training vaak vooraf aan vrijwillige interne mobiliteit. Dat geldt niet voor externe mobiliteit.

Gerelateerd nieuws
> Zakelijke dienstverleners stuk positiever
> ABU en TNO uitzendbranche innovatie contract

Bron: CBS, 23 februari 2011

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek